Бюро судово-медичної експертизи переходять в управління МОЗ

Реорганізація бюро судмедекспертизи в областях передбачає створення централізованої мережі судово-медичних установ у сфері управління МОЗ

Повністю в управління МОЗ перейшли 16 регіональних бюро у Вінницькій, Миколаївській, Чернігівській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Сумській, Кіровоградській, Тернопільській, Чернівецькій, Рівненській, Полтавській, Закарпатській, Житомирській областях, також у столиці та Київській області. Решта закладів завершують процеси, необхідні для передачі майнових комплексів, зокрема, утворення комісій з передачі майна, документального оформлення (повного переліку майна та інших законодавчих процедур).

Як спланувати штат та оплатити роботу медпрацівників

Заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін зазначив, що рішення про передачу цілісних майнових комплексів бюро судово-медичної експертизи з комунальної у державну власність поетапно ухвалюють усі регіони України. Після того, як усі обʼєкти перейдуть зі сфери управління областей на національний рівень, запрацює єдина вертикаль експертизи.

Враховуючи, що під час війни навантаження на судмедекспертів зростає, діючі та нові лабораторії забезпечать сучасним обладнанням. Це дасть змогу пришвидшити процедуру ідентифікації загиблих, впровадити інноваційні підходи до проведення експертиз відповідно до вимог міжнародного права, що сприятиме ефективному розслідуванню та документації воєнних злочинів, скоєних проти країни та українців.

Фахівці також зможуть проводити нові експертизи, зокрема з використанням молекулярно-генетичних (ДНК-експертизи) та сучасних токсикологічних методів досліджень. У ході реорганізації заплановане створення трьох нових і дооснащення двох наявних лабораторій, в яких експерти проводитимуть ідентифікацію людей за ДНК-ознаками, а також доводитимуть звʼязок певних токсичних чинників із розладами здоровʼя або іншими станами.

Крім того, лікарі-інтерни, які навчатимуться за спеціальністю «Судово-медична експертиза», проходитимуть інтернатуру на базі бюро судмедекспертизи в регіонах.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
10798

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді