На Вінниччині оголосили надзвичайну ситуацію через спалах гепатиту А і вакцинують медиків

Наразі в лікарнях області залишаються 144 пацієнти. В регіоні триває вакцинація медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А

гепатит А Вінниця

У Вінницькій області триває спалах гепатиту А. В регіоні посилили контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту, повідомило МОЗ. Під тимчасовою забороною наразі ярмарки та масові заходи, де продають продукцію домашнього виробництва. Також органи місцевої влади посилюють контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог і протиепідемічних правил на ринках міста й області. Вінницькі школярі тимчасово навчаються дистанційно. 

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

Станом на 31 жовтня в лікарнях Вінницькохї області через гепатит А перебувають 144 пацієнти. 32 дорослих і 10 дітей уже виписали. За результатами позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій спалах визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня.

Лікарі-епідеміологи Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб і групи оперативного реагування ЦГЗ обстежують працівників епідемічно небезпечних галузей. Це ринки та підприємства з виготовлення продуктів масового споживання, молочної продукції, обʼєктів централізованого водопостачання та підприємства, які забезпечують продаж питної води та її розвезення містом. 

На підставі епідрозслідувань визначено щонайменше чотири можливих фактори, які вказують на джерело інфекції. Після детального аналізу кожен із факторів опрацьовують одночасно паралельні команда із широким лабораторним контролем. 

Також в області триває вакцинація медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. Крім того, мобільні бригади почали щеплення близького оточення пацієнтів із підтвердженим діагнозом, зокрема членів сімей, які проживають спільно, або близьких, із ким контактували напередодні захворювання. Також для вакцинації дітей доставлено 1100 доз вакцини для профілактики вірусного гепатиту А (ВГА) і формування резерву, вакцинації в закритих колективах.

Раніше МОЗ повідомило, що медиків безоплатно вакцинуватимуть проти грипу.

За матеріалами сайту МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення навчання і підготовки з гігієни рук медичного та немедичного персоналу ЗОЗ: зразок

5 травня — Всесвітній день гігієни рук. Скачайте приклад наказу про проведення навчання і підготовки з гігієни рук. Документ допоможе раціонально розподілити обов’язки відповідальних за проведення процедури
3020

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді