Уряд затвердив перелік небезпечних біологічних патогенів

Документ потрібен для обліку небезпечних біологічних патогенів, що можуть інфікувати людину, спричинити серйозні захворювання та мають високий ризик поширення в популяції

Уряд ухвалив розпорядження «Про затвердження переліку пріоритетних біологічних патогенних агентів» від 15.09.2023 № 800-р (далі — Перелік). До списку увійшли бактерії та подібні організми, віруси, найпростіші та гельмінти, гриби.

Перелік допомагає Уряду й медичним службам управляти ризиком виникнення та поширення небезпечних інфекційних захворювань, належно реагувати на випадки зараження.

Знання про патогени використовуватимуть:

  • для виготовлення вакцини, ліків та інших засобів профілактики;
  • лікування інфекційних захворювань;
  • зниження ризику зараження;
  • покращення медичного захисту населення.

Вчені вивчатимуть патогени, що увійшли до Переліку, розроблятимуть методи їх виявлення та діагностики і прогнозуватимуть їх мутації та розповсюдження.

Кабмін наголошує:

«Затвердження переліку пріоритетних біологічних патогенних агентів має важливе значення з точки зору національної, глобальної та громадської безпеки, а також забезпечення медичної та наукової діяльності в сфері біологічної безпеки».

Нагадуємо, що з 1 жовтня почне діяти Закон України «Про систему громадського здоров’я».

За матеріалами КМУ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення навчання і підготовки з гігієни рук медичного та немедичного персоналу ЗОЗ: зразок

5 травня — Всесвітній день гігієни рук. Скачайте приклад наказу про проведення навчання і підготовки з гігієни рук. Документ допоможе раціонально розподілити обов’язки відповідальних за проведення процедури
3033

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді