Уряд планує дозволити проводити щеплення в аптеках — проєкт постанови

Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Медзаклад»
Якщо КМУ ухвалить документ, проводити щеплення зможуть фармацевтичні працівники аптечних закладів на основі ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами

Уряд планує дозволити проводити щеплення в аптеках — проєкт постанови

МОЗ оприлюднило доопрацьований проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики» (далі — Проєкт, Ліцензійні умови), який був на громадському обговоренні навесні. Розгляньмо докладно, що заплановано змінити.

Залучення фармацевтів до вакцинації

Згідно з Проєктом, КМУ планує дозволити отримувати ліцензію на медичну практику не лише за лікарськими спеціальностями та спеціальностями молодших спеціалістів з медичною освітою, а й за фармацевтичними спеціальностями.

Перша зміна потрібна для реалізації наступної — дозвіл проводити профілактичні щеплення фармацевтичними працівниками, зокрема, фармацевтами, фармацевтами клінічними, фармацевтами-косметологами. Перед допуском до такої роботи вони повинні пройшли спеціальну підготовку та оволодіти правилами організації і техніки проведення щеплень, а також навичками надання невідкладної допомоги в разі розвитку післявакцинальних реакцій/післявакцинальних ускладнень.

Не менш важливо, що проводити щеплення зможуть фармацевтичні працівники аптечних закладів на основі ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Для цього при аптечному закладі відкриватимуть медичний кабінет, що діятиме відповідно до положення про такий кабінет.

Нагадуємо, що МОЗ іще в червні 2022 року доповнило кваліфікаційні характеристики керівників, професіоналів і фахівців із фармацевтичною новими медичними обов’язками. Як-от надання домедичної допомоги при невідкладних станах, проведення діагностичних процедур, консультації з іншими спеціалістами тощо.

Метою запровадження описаних змін до Ліцензійних умов уряд називає збільшення доступності вакцинопрофілактики для громадян України та покращення відсотків охоплення щепленнями проти інфекційних хвороб.

Щоправда, поки не зрозуміло, чи будуть щеплення в медичних кабінетах при аптеках безоплатними для пацієнтів, чи лише платною послугою. Так само нез’ясованим лишається порядок обстеження пацієнта перед вакцинацією і алгоритм надання допомоги в разі несприятливих подій після імунізації. 

Окрім того, чи вважатиметься медичний кабінет при аптеці, в якому проводитимуть щеплення фармацевтичні працівники, пунктом щеплення. Наразі роботу постійних і тимчасових пунктів щеплення врегульовують:

  • наказ МОЗ «Питання організації роботи Кабінетів щеплень» від 31.12.2009 № 1095;
  • Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ від 16.09.2011 № 595 (далі — Положення № 595).

Утім скоріше за все для аптечних медичних кабінетів для щеплення МОЗ потрібно буде розробити окреме положення.

Нагадаємо, що 17 лютого МОЗ унесло зміни до Положення № 595, щоб дозволили залучати до вакцинації фармацевтичних працівників. Утім наказом від 21.03.2023 № 529 МОЗ скасувало ці нововведення.

Перевірка знань вакцинаторів: тест

Скасування акта санепідобстеження

Якщо ліцензіат змінює функціональне призначення приміщень, переплановує чи розширює площі, які використовують у лікувально-діагностичному процесі, розширює перелік лікарських спеціальностей і спеціальностей молодших спеціалістів з медичною освітою, то має підтвердити ці зміни актом санітарно-епідеміологічного обстеження об’єкта, який видає уповноважений на це орган (п. 21 Ліцензійних умов).

Якщо КМУ ухвалить допрацьований Проєкт, то отримувати акт санітарно-епідеміологічного обстеження об’єкта більше не треба буде.

Раніше МОЗ повідомило, що рівень охоплення рутинними щепленнями в Україні нижче норми.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5774

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді