У червні НСЗУ перерахує вартість договорів за трьома пакетами

Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Медзаклад»
У поточному місяці всі медзаклади отримають звіти за послуги, які НСЗУ оплачує за глобальним бюджетом, без урахування пакетів із психіатричної стаціонарної допомоги та обох пакетів із паліативної допомоги. Їх НСЗУ оплатить після перерахунків та внесення змін у договори щодо запланованої вартості медпослуг

НСЗУ

У травні НСЗУ проаналізувала, як змінився обсяг фактично наданих медпослуг порівняно із запланованим за договорами з медзакладами за пакетами:

  • «Психіатрична допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах»;
  • «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим і дітям»;
  • «Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям».

Протягом червня НСЗУ вноситиме зміни в договори в частині запланованої вартості медпослуг у межах видатків, передбачених для кожного пакета. Тому звіти за червень про послуги за пакетами, які НСЗУ оплачує за глобальною ставкою, будуть сформовані без перелічених пакетів. Додаткові коригувальні звіти за пакетами НСЗУ сформує одразу після перерахунків і підписання договорів про внесення змін щодо запланованої вартості медичних послуг.

Як надавати платні послуги в медзакладі

Нагадуємо, що НСЗУ має право ініціювати зміни запланованої вартості медичних послуг за результатами аналізу інформації в електронній системі охорони здоров’я (п. 17 розд. І Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2022 № 1464).

Заплановану вартість послуг і, відповідно, суму договору на певний пакет НСЗУ розраховує на основі даних про послуги, які заклади надавали за минулий період і внесли в ЕСОЗ.

Якщо розрахункова загальна орієнтовна ціна договорів за кожним пакетом послуг перевищує суму бюджетних видатків, передбачених для кожного пакета на рік, то застосовують коригувальний коефіцієнт до запланованої кількості медичних послуг кожного надавача за відповідним пакетом. Коефіцієнт розраховують як співвідношення суми бюджетних видатків до загальної орієнтовної ціни всіх договорів за кожним пакетом медичних послуг.

Нагадуємо, що 1 червня НСЗУ опублікувала нове оголошення про укладення договорів за програмою медичних гарантій за пакетом «Медичний огляд осіб, який організовується територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки».

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50186

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3439

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6751

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді