МОЗ прийняло нові Санітарно-протиепідемічні вимоги до будівництва та реконструкції ЗОЗ

Після оновлення державних будівельних норм для медичних закладів МОЗ затвердило державні санітарні норми та правила «Санітарно-протиепідемічні вимоги до нового будівництва, реставрації і реконструкції закладів охорони здоров’я»

МОЗ прийняло нові Санітарно-протиепідемічні вимоги до будівництва та реконструкції ЗОЗ

Нові ДБН для медзакладів та державні санітарні норми та правила «Санітарно-протиепідемічні вимоги до нового будівництва, реставрації і реконструкції закладів охорони здоров’я» тісно взаємопов'язані та доповнюють одне одного. Документи проаналізували у Центрі громадського здоров'я.

ДБН в ЗОЗ: 14 змін

Отже, відтепер, якщо заклад хоче зробити реконструкцію або добудувати нове відділення, роботи мають враховувати нові норми і вимоги державних будівельних норм та  «Санітарно-протиепідемічних вимог до нового будівництва, реставрації і реконструкції закладів охорони здоров’я». Головні зміни в наступному:

  • Відтепер саме медичні працівники перед початком будівництва чи реконструкції повинні визначити яке обладнання, меблі та опорядження в приміщеннях мають бути. Також вони спостерігатимуть в процесі будівництва/реконструкції, чи витримуються санітарно-протиепідемічні норми.
  • Профілактика інфекцій та інфекційний контроль буде здійснюватися для усіх приміщень закладу охорони здоров’я, в яких надається медична допомога. 
  • Інклюзивність: означені мінімальні розміри до санітарно-гігієнічних приміщень, змінені вимоги до освітлення палат та додано баріатричні палати для людей з надмірною вагою (більшість норм щодо інклюзивності визначені в державних будівельних нормах). 
  • Передбачено 5 видів палат ізоляції пацієнтів. Мінімальна кількість таких палат визначена для закладів залежно від рівня медичної допомоги, яка в ньому надається. 
  • Чисті приміщення та вентиляція: в державних санітарних нормах і правилах визначені приміщення з особливими вимогами до чистоти та до вентиляції повітря в них. 
  • Облаштування місць для дотримання гігієни рук. 
  • Нормативно врегульовано правила організації медичної допомоги за трьома моделями:
    • «стаціонарна хірургія»,
    • «хірургія одного дня», 
    • змішана.
  • Водопостачання і каналізація. Більше не будуть будуватися заклади охорони здоров’я без централізованого водопостачання та водовідведення.
  • Центральні стерилізаційні відділення, а точніше автоклавні замінено на  комплексне рішення для проведення репроцесингу медичних виробів (очищення, передстерилізаційне оброблення, дезінфекція та/або стерилізація).
  • Розподіл приміщень відповідно до ризиків можливого інфікування. 

Затверджені «Санітарно-протиепідемічні вимоги до нового будівництва, реставрації і реконструкції закладів охорони здоров’я» наберуть чинності з дня офіційного опублікування відповідного наказу МОЗ.

За матеріалами ЦГЗ

Ліцензія на поводження з небезпечними медичними відходами

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
5615

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
123739

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді