Уряд прийняв постанову про заборону продажу ліків дітям до 14 років

Кабмін заборонив продавати і доставляти ліки дітям, які не досягнули 14-річного віку

dutuna_liku.jpg

КМУ прийняв постанову №1223 від 1 листопада 2022 року, якою забороняєтьяс продаж та доставка ліків в Україні дітям до 14 років.

Пройти курс "Благодійна і гуманітарна допомога у медзакладі"

У постанові зазначено:

“Реалізація (відпуск) лікарських засобів (у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем дистанційним способом) малолітнім особам, а також доставка лікарських засобів кінцевому споживачу — малолітній особі забороняється. Якщо в особи, яка безпосередньо здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами та/або доставку лікарських засобів кінцевому споживачу, виникли сумніви щодо досягнення 14-річного віку покупцем, який купує лікарські засоби, особа, яка безпосередньо здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами та/або доставку лікарських засобів кінцевому споживачу, повинна звернутися до такого покупця з вимогою пред’явити паспорт громадянина України або інший документ, що підтверджує його вік. У разі відмови покупця надати такий документ реалізація (відпуск) лікарських засобів цій особі забороняється”.

Отже, відтепер в Україні забороняється:

  • продавати лікарські засоби, зокрема і дистанційно, дітям до 14-ти років;
  • доставляти лікарські засоби малолітнім дітям (до 14-ти років).

Працівник аптеки має право попросити покупця прде'явити паспорт чи інший документ, який посвідчує особу, в якому вказано рік народження особи. Якщо покупець відмовляється пред'явити документ на прохання працівника аптеки, відпускати ліки йому заборонено.

Якщо в працівника аптеки, наприклад, виникли сумніви, чи є 14 років покупцю, потрібно попросити пред’явити паспорт громадянина України або інший документ, що підтверджує його вік. Якщо покупець відмовиться показати  такий документ, відпускати йому ліки заборонено.

Постанова №1223 вносить зміни до пункту 162 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів).

За матеріалами сайту КМУ

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді