Якою має бути співпраця ЗОЗ і місцевої влади задля розвитку та якості медичної допомоги: коментар від НСЗУ

Підтримка та розвиток медичної інфраструктури — пріоритет номер один для місцевої влади, особливо у воєнний час. Команда Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» підготувала важливий перелік дій, дотримання якого допоможе впливати на якість медичної допомоги у громадах

Якою має бути співпраця ЗОЗ і місцевої влади задля розвитку та якості медичної допомоги: коментар від НСЗУ

Якщо мешканці громад забезпечені необхідними медичними послугами або найближче до місця проживання, або через зрозумілі й доступні маршрути пацієнта — це підвищує якість і комфортність життя в регіоні. А також захищеність здоров’я людей, що дуже важливо зараз. Представники місцевої влади, які здатні цього досягти, підвищують власну популярність у громаді. Розповідаємо, що для цього необхідно.

Як розрахувати штатні посади лікарів

1. Брати активну участь у діяльності медзакладу. Затверджувати фінансовий план та стратегію розвитку медзакладу. Адже зацікавленість проблемами, допомога у пошуку їх вирішень, ухвалювання важливих рішень щодо подальшого розвитку лікарень, спілкування не лише з керівниками, а й звичайними працівниками лікарні — все це сприятиме розвитку якості наданні медичної допомоги у громадах.

2. Вивчати та задовольняти потреби у певних видах медичної допомоги громади. Навіть з огляду на соціально-віковий склад мешканців громади, можна робити висновки про запит на певні види медичних послуг. І це може визначати напрями для їх розвитку. Наприклад, якщо в громаді багато дітей, важливо залучати на роботу педіатрів і сімейних лікарів. Якщо переважна більшість населення 65+ — необхідний також доступ до сімейного лікаря або терапевта, до аптек із «Доступними ліками», до лабораторних та інструментальних обстежень.

3. Реорганізовувати чи перепрофільовувати лікарню відповідно до потреб громади. Медична допомога повинна бути доступною для пацієнтів, але не може в кожному селі працювати хірургічне відділення, або в кожній районній лікарні — кардіоцентр. Під час планування спроможної мережі радимо відповісти на такі питання:

  • Що впливає на якість і тривалість життя у нашій громаді?
  • Якими є потреби у медпослугах, чи надають ці послуги у вашій громаді і чи потрібно залучати нових надавачів послуг?
  • Якщо кількість мешканців громади зросла в рази — чи достатньо лікарів?
  • Що оптимально: прокласти зрозумілі маршрути до надавачів медпослуг в інших громадах Чи інвестувати в розвиток своєї лікарні?
  • Якими є бар’єри для отримання медичних послуг?

✅✅✅ Cемінар «Якісна медична допомога без конфліктів із пацієнтами під час війни»

4. Робити капітальні інвестиції в лікарні. Оплачувати комунальні послуги. Адже підтримка лікарні дає неаби-які можливості для її розвитку.

5. Призначати ефективного менеджера на посаду директора. Адже саме від керівника ЗОЗ залежить організація медичної допомоги в громаді, задоволеність пацієнтів і медичних працівників.

6. Приймати програми розвитку та заохочення медичних працівників. Тут також дуже важливою є допомога місцевої влади, адже наявність житла чи інших пільг або бонусів — гарна мотивація для молодих спеціалістів поїхати працювати саме у ваш регіон.

7. Розробляти зручні маршрути пацієнтів, зокрема до спеціалізованої медичної допомоги, і дбати про доступність медичної допомоги. Звичайно, не в кожній лікарні може бути, наприклад, ендокринолог, психіатр чи МРТ. Але пацієнт у вашій громаді має знати, де отримати призначені обстеження чи консультації, який маршрут до цієї допомоги тощо.

Тож радимо керівникам ЗОЗ і лікарям-ФОП використати ці аргументи, коли налагодитимете співпрацю з місцевою владою.

Раніше НСЗУ роз’яснила, яку стоматологічну допомогу в Україні надають безплатно.

За матеріалами сайту НСЗУ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді