В Україні не зафіксовано випадків холери – Ігор Кузін

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін

В Україні не зафіксовано випадків холери – Ігор Кузін

Головний санлікар заявив, що за результатами епідемічного нагляду та моніторингу навколишнього середовища випадків холери на територіях України не виявили.

«У період з 1 червня було обстежено понад 440 хворих із гострими-кишковими інфекціями, серед них 165 на предмет інфікування холерою. Також з профілактичною метою було обстежено 6 здорових людей. У жодному випадку холерних вібріонів виявлено не було», — сказав Ігор Кузін.

Як застосовувати ЗІЗ

Він додав, що фахівці не лише обстежували людей, але й досліджували проби об’єктів довкілля, зокрема майже 100 проб прісної води, 9 проб морської та 80 проб стічної води. Небезпечних для життя підвидів холерних вібріонів там не виявили.

Кузін заявив, що ризики поширення інфекційних захворювань зростають на тимчасово окупованих територіях, зокрема в Маріуполі. А отримати звідти інформацію складно. Високі ризики пов’язані зі значними руйнуваннями міської інфраструктури, через що відбувається змішування каналізаційних вод із питною водою та підземними водами, забруднення колодязів.

Головний санлікар додав, що літо — сприятлива пора для поширення багатьох інфекцій, передусім гострих кишкових. Це дизентерія, сальмонельоз, ротавірусна інфекція, гострі кишкові інфекції встановленої та невстановленої етіології. Такі хвороби характеризуються широкою розповсюдженістю, високою частотою розвитку тяжких форм і ускладнень, що виникають у низці випадків станів, що несуть безпосередню загрозу для життя.

Щоб убезпечити себе, важливо дотримуватись базових правил особистої гігієни, використовувати безпечну воду, проводити ретельну термічну обробку їжі тощо.

Раніше МОЗ пояснило, як відновити втрачені на окупованій території медичні документи.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
4880

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
115538

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
11456

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді