Головний санітарний лікар розповів, чи проводитимуть масову вакцинацію проти мавпячої віспи

Заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін повідомив, що мавпяча віспа передається не так швидко, як коронавірус

Головний санітарний лікар розповів, чи проводитимуть масову вакцинацію проти мавпячої віспи

Щоб заразитися мавпячою віспою, потрібно мати тривалий близький контакт з інфікованою людиною, а саме її виділеннями чи біологічними матеріалами. Це переважно побутовий контакт. За словами головного санлікаря, лише спілкування з людиною чи потискування її руки не достатньо для інфікування.

8 нових нормативних документів у травні

Кузін зазначив, що лікарі-епідеміологи і в Україні, і за кордоном мають чіткі інструкції щодо того, як діяти в разі виявлення віспи мавп.

«Алгоритм дуже схожий за ковідом. І впродовж інкубаційного періоду, і впродовж самої хвороби ці люди повинні перебувати в закладі охорони здоров‘я. Це по суті лікування і дорівнює невеличкому карантину. Після того, як людина одужала, вона вже не представляє ніякої загрози для навколишнього середовища, для людей і у тому числі вона не є інфекційна для них», — розповів головний санітарний лікар в інтерв’ю Суспільному.

Ігор Кузін зазначив, що у світі поки не планують масово вакцинувати населення від мавпячої віспи.

«Захворювання доволі рідко протікає у важкій формі, тому швидкість передачі його є мінімальною, тому ризики його епідемічного поширення для світу також мінімальні», — пояснив він.

В Україні випадки інфікування будуть зареєстровані. Утім, Кузін запевнив, що українські медики знають, як проводити епідеміологічне розслідування, як і чим лікувати, як локалізувати кожен випадок. Тож спалаху мавпячої віспи в Україні не прогнозує.

Раніше МОЗ розповіло, що потрібно знати про вірус мавпячої віспи.

За матеріалами сайту «Суспільне. Новини»

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
5383

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
119846

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9372

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
12325

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді