Лікарі дістали кулю з серця військового, не зупиняючи його

Унікальну операцію провели в лікарні «Феофанія»

Лікарі дістали кулю з серця військового, не зупиняючи його

20-річний військовий Володимир Гордієнко втік з російського полону, де його допитували й катували. Авто, на якому він рятувався з побратимом, обстрілювали окупанти. Володимир упродовж двох днів із кулею в серці і пневмогемотораксом добирався до своїх.

Первинна хірургічна обробка вогнепальних поранень

Першу лікарську допомогу воїнові надали в Малині, а відтак його доправили до Житомирської обласної лікарні. Уже після обстежень у хлопця виявили сторонній предмет в області серця й направили його до Центру інноваційної кардіохірургії на базі лікарні «Феофанія».

Лікарі виявили, що в стінці лівого шлуночка, за півтора міліметра від порожнини серця знаходиться уламок. Він міг мігрувати та спровокувати інсульт чи втрату кінцівки або ж унаслідок такого поранення міг утворитися наскрізний отвір у серці.

Упродовж 5 годин лікарі оперували на працюючому серці за допомогою спеціальних стабілізаторів. Через декілька годин після оперативного втручання Володимир розмовляв, а на наступний день ходив. Хлопця вже виписали з лікарні, утім, він досі підтримує зв’язок зі своїми лікарями.

МОЗ дякує команді медиків, які провели цю унікальну операцію:

  • в.о. керівника Центру інноваційної кардіохірургії Євген Пристая
  • лікарі-кардіохірурги Ігор Мартищенко та Петро Семенів
  • лікарі-анестезіологи Володимир Суський, Віталій Зітинюк, Максим Павловський та Кирило Хижняк

Також відомство дякує кожному українському медику, який нині продовжує рятувати життя. Ви — надійний тил, ви — янголи-охоронці життя, ви — наша міць та стійкість.

Раніше в Україні почали впроваджувати нову систему встановлення інвалідності.

За матеріалами фейсбук-сторінки МОЗ

Друзі, у цей тяжкий час ми хочемо бути для вас корисними, тому продовжуємо працювати! Редакції експертно-правової системи «Експертус Медзаклад» і журналів «Управління закладом охорони здоров’я» та «Довідник головної медичної сестри» надають для вас знижку 50% на свої продукти на 6 місяців.

Замовте продукт в інтернет-магазині або зателефонуйте 0 800 212 012 (дзвінки безплатні).

Вистоїмо. Перемога близько!

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
87067

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9373

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді