Лікування сімейними лікарями пацієнтів з туберкульозом: в НСЗУ розповіли подробиці

UA RU
Договір з новим пакетом програми медичних гарантій «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги» уклали 434 заклади охорони здоров’я. Як вони працюють та скільки отримують коштів, під час пресбрифінгу розповів тимчасовий виконувач обов’язків заступника голови НСЗУ Дмитро Самофалов

Як не втратити ліцензію через неправильно оформлені маршрути пацієнтів

Щоб наблизити медичну допомогу до пацієнта, НСЗУ розробила новий пакет медичних послуг «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги». За бажанням заклади первинки укладають договір на такий пакет медичних послуг і отримують за це додаткову оплату.

В НСЗУ розповіли, як сімейні лікарі супроводжують та лікують пацієнтів із туберкульозом

✅✅✅ Мікробіологічна діагностика туберкульозу: інструкція МОЗ

Тариф на супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги становить 775 грн за 1 пацієнта на місяць. До тарифу встановлюють коригувальні коефіцієнти:

  • 2 — за місяць, у якому пацієнт досяг результату «вилікуваний» і «лікування завершено» за даними електронної системи охорони здоров’я
  • 0,75 — за кожен місяць, у якому пацієнт продовжує лікуватися

Нині НСЗУ уклала договори на супровід та лікування пацієнтів, хворих на туберкульоз, із 434 закладами первинної медичної допомоги. Загальна сума договорів — понад 85 млн 811 тис. грн.

«Таке надання протитуберкульозної допомоги наближає послугу до пацієнтів і забезпечує безперервність лікування. Тобто як тільки пацієнт перестає виділяти мікобактерію туберкульозу, що має лабораторне підтвердження, він може лікуватися амбулаторно та жити соціально повноцінним життям. Перебуваючи не в лікарні, а в комфортних умовах удома. А сімейний лікар контролює вживання пацієнтом ліків та результативність лікування», — наголосив Дмитро Самофалов.

Електронне направлення з установленим діагнозом пацієнту видає лікарем-фтизіатр. Із ним пацієнт звертається у найближчий заклад первинної допомоги, який має контракт з НСЗУ за пакетом «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги».

До нового пакету входить:

  • контрольоване лікування, моніторинг, нагляд, психосоціальна підтримка пацієнтів
  • динамічне спостереження за станом пацієнта
  • організація забору біологічного матеріалу для подальшого дослідження в регіональному фтизіопульмонологічному центрі
  • визначення спільно з пацієнтом моделі лікування на підставі рекомендації лікаря-фтизіатра та лікарів інших спеціальностей у разі супутніх патологій
  • організація та забезпечення пацієнтів протитуберкульозними препаратами

Лікарські засоби для лікування туберкульозу сімейні лікарі отримуватимуть від фтизіопульмонологічних центрів.

Нагадаємо, раніше КМУ розробив процедуру, за якою НСЗУ перевірятиме заклади на відповідність умовам договору.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

В НСЗУ розповіли, як сімейні лікарі супроводжують та лікують пацієнтів із туберкульозом
Світлана Доанпрофесор кафедри громадського здоров’я, проректор з післядипломної освіти ПВНЗ «Київський медичний університет»
У медзаклад звернувся чоловік із підозрою на туберкульоз. Рентгенографія підтвердила побоювання. Тепер лікар має повідомити про цей випадок головного санітарного лікаря. Про це йдеться в Законі України «Про протидію захворюванню на туберкульоз». Як бути, якщо головного санітарного лікаря вже років п’ять як немає, а про форму повідомлення в Законі ні слова

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді