Ініційовані законодавчі зміни щодо трансплантації органів

У разі ухвалення нової редакції Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині», в Україні відбудеться кардинальна реформа в сфері трансплантації

У разі ухвалення нової редакції Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині», в Україні відбудеться кардинальна реформа в сфері трансплантації. Цей документ складений із врахуванням багаторічного досвіду європейських країн та думки громадськості.

Перший заступник Міністра охорони здоров'я України Олександра ПАВЛЕНКО зазначила, що протягом п'яти років велась робота над новою редакцією Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині», проте вона ще не надходила до законодавчого органу. Цього року робота над проектом, нарешті, завершена.

За її словами, нова редакція закону якісно відрізняється від пропонованих раніше законопроектів. Перш за все, чітко прописаними процедурними моментами і законодавчо закріпленим порядком проведення трансплантації. Сьогодні цей порядок зафіксований на рівні підзаконних актів.

Новою редакцією документа передбачається посилення відповідальності та збільшення санкцій за злочини в трансплантології, створення наглядових рад при закладах охорони здоров'я та наукових установах, що будуть здійснювати операції, зняття обмеження щодо форми власності медичних установ, що пов'язані із трансплантацією. І найголовніше: скасування презумпції незгоди на донорство в разі смерті людини.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді