Складна ситуація з вакциною БЦЖ в Україні

Станом на 1 липня регіони України отримали 150 тисяч доз вакцини БЦЖ для профілактики туберкульозу, що складає лише 10% від потреби

Станом на 1 липня регіони України отримали понад 150 тисяч доз вакцини БЦЖ для профілактики туберкульозу. Потреба ж у вакцині БЦЖ складає 1,5 мільйони доз на країну. Тобто покрито лише 10% від цієї потреби.

Причини нестачі:

  • багаторічне недофінансування програми імунопрофілактики;
  • девальвація гривні, і, як наслідок, подорожчання імунобіологічних препаратів;
  • відсутність вибору вакцин на ринку та конкуренції серед компаній, які виходять на торги.

Відповідальність за розподіл вакцини БЦЖ лежить на структурних підрозділах з питань охорони здоров’я обласних державних адміністрацій.

У 2015 році вперше за п’ять років з Державного бюджету України виділено 100% фінансування згідно Загальнодержавної програми з імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2009-2015 роки. Проте цих коштів недостатньо, щоб забезпечити вакцинацією новонароджених дітей і тих, хто не був провакцинований у попередні роки.

Оскільки потреба у вакцині БЦЖ значно перевищує її наявність, Міністерство охорони здоров'я України залучатиме гуманітарну допомогу від міжнародних інституцій для покриття нестачі вакцин в регіонах.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді