6-12 березня можна буде пройти безоплатне обстеження на глаукому

6-12 березня 2016 року у рамках Всесвітнього тижня боротьби з глаукомою в Україні пройдуть безоплатні обстеження очей на глаукому та консультації фахівців.

У всіх регіонах України буде здійснена санітарно-просвітницька робота серед населення та медичних працівників усіх спеціальностей стосовно ранньої діагностики та лікування захворювання, пройдуть лекції, скринінги на глаукому, виступи спеціалістів в засобах масової інформації.

Глаукома є важким захворюванням органу зору, займає одне з перших місць серед інвалідності по зору, та при відсутності раннього виявлення та лікування призводить до неминучої сліпоти.

Існує ряд ознак, на які варто звернути увагу та, при їх наявності, терміново звернутись до лікаря, бо початок захворювання безсимптомний:

  • «літаючі мушки» перед очима,
  • райдужні кола навколо джерела світла при погляді на нього,
  • затуманення зору, часта зміна окулярів.

У більшій частині випадків сліпота настає непомітно, поступово і безболісно, тому пацієнти звертаються до лікаря, коли вже надто пізно, і повернути, або зберегти зір неможливо. Причина сліпоти при глаукомі — загибель (атрофія) зорового нерву, пов’язана із підвищенням внутрішньоочного тиску.

Усім особам старше 40 років один раз на рік рекомендується контролювати рівень внутрішньоочного тиску (при наявності захворювання — частіше). Також для встановлення діагнозу перевіряють зір, поле зору (на початку захворювання, або лише при підозрі на нього — комп'ютерними методами), стан зорового нерва (традиційним оглядом — офтальмоскопією та комп'ютерними методами).

До групи ризику належать особи, у яких в роду були випадки глаукоми та є супутня судинна патологія — цукровий діабет, схильність до вазоспазмів, мігрені, були травми ока.

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді