Обурливі порушення прав людини у психлікарні на Чернігівщині

Прокуратура розпочала на Чернігівщині кримінальне провадження стосовно посадових осіб Левоньківської психіатричної лікарні

Згідно з повідомленням прес-служби прокуратури Чернігівської області, прокуратура Чернігівського району розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 367 КК України (службова недбалість) щодо неналежного виконання посадовими особами Левоньківської психіатричної лікарні службових обов’язків із забезпечення належного перебування хворих у лікувальному закладі.

Виявлені порушення порядку надання психіатричної допомоги, санітарно-епідеміологічного та лікувально-охоронного режимів перебування хворих, в тому числі незабезпечення їх мінімальним рівнем засобів гігієни, ненадання своєчасної та кваліфікованої медичної допомоги, порушення прав людини при залученні до праці.

Досудове розслідування здійснює слідчий відділ Чернігівського РВ УМВС України в області, процесуальне керівництво — прокуратура Чернігівського району. Проводяться слідчі дії щодо встановлення всіх обставин кримінального правопорушення.

Розслідування стало відповіддю на дії громадських активістів у Чернігові у липні цього року, які провели акцію протесту під приміщенням обласної прокуратури, щоб привернути увагу до порушень у Левоньківській психіатричній лікарні.

Системні суворі порушення прав пацієнтів у Левоньківській психіатричній лікарні були виявлені громадськими моніторами Національного превентивного механізму спільно з представниками Офісу омбудсмена.

У медичному закладі частина пацієнтів безкоштовно працює у господарстві при лікарні упродовж 7-11 годин на добу (корівники, городи, майстерні), що перевищує норми трудотерапії. У штаті відсутні спеціалісти з реабілітації. На харчування витрачається усього 6 грн. 56 коп. на день на особу, а на ліки — 3 грн. 56 коп. У палатах одночасно перебуває по 20 пацієнтів. Також бракує елементарних засобів гігієни: єдиний на 70 пацієнтів туалет знаходиться на подвір’ї медзакладу.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9233

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді