МОЗ ініціює створення мережі центрів паліативної допомоги

Зважаючи на значну потребу паліативної допомоги в Україні, Міністерство охорони здоров’я ініціює створення мережі профільних центрів паліативної допомоги.

Це передбачено проектом Стратегії розвитку паліативної допомоги в Україні на період до 2027 року, оприлюдненим міністерством для громадського обговорення.

За підрахунками авторів стратегії щорічно понад 600 тис. пацієнтів в Україні потребують паліативної допомоги, плюс члени їхніх родин. Тобто кількість тих, кому потрібна паліативна допомога, щорічно становить понад 1,5 млн. осіб.

Разом із тим, нині в Україні створено всього два центри паліативної допомоги, сім хоспісів та понад 60 самостійних відділень. Також функціонує лише сім виїзних служб надання паліативної допомоги дорослим та дітям.

Проект стратегії пропонує комплексне врегулювання організаційних основ надання паліативної допомоги в Україні на рівні відповідальних міністерств та відомств, а також передбачає розвиток кадрових ресурсів для роботи стаціонарних та виїзних служб паліативної допомоги, створення системи мотивації та заохочення для залучення кадрів.

За інформацією «Інтерфакс-Україна»

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді