Чому в Україні не вистачає медсестер

За експертними оцінками, на сьогодні в Україні не вистачає близько 100 тис. медичних сестер, повідомив президент Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк на прес-конференції 12 травня.

За його словами, нині в Україні на 100 тис. населення припадає 580 медичних сестер. Тоді як у Фінляндії на 100 тис. осіб припадає 2,162 тис. медсестер.

На думку учасників прес-конференції, проблема кадрового браку медпрацівників, зокрема медсестер, пов’язана з низьким рівнем оплати праці, відсутністю належних умов роботи, соціальною та правовою незахищеністю, надмірною зайнятістю.

Так, у середньому українська медсестра отримує до 2 тис. грн на місяць, натомість у Польщі медсестра заробляє у сім разів більше. Крім того, українській медсестрі доводиться працювати втричі інтенсивніше, ніж європейській. Зокрема, одна українська медсестра обслуговує 30 пацієнтів в день, європейська — до 10 осіб на день.

За словами заступника глави Київської міської профспілки працівників охорони здоров'я Сергія Кубанського, окремою проблемою в Україні є недооцінка ролі медичної сестри у вітчизняній системі охорони здоров'я. Проблема в тому, що «у нас медсестра сприймається як помічник і асистент лікаря». Хоча в розвинених країнах вже давно працюють установи медичного огляду, де медсестри самостійно надають допомогу пацієнтам.

Сергій Кубанський також додав, що сьогодні в Україні планують створення таких закладів медичного огляду, і вже є деякі законодавчі ініціативи.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8655

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді