В Івано-Франківську була проведена унікальна операція

В Івано-Франківській центральній міській лікарні, вперше на Прикарпатті, була проведена унікальна операція з видалення пухлини нирки.

В Івано-Франківській центральній міській лікарні, вперше на Прикарпатті, була проведена унікальна операція з видалення пухлини нирки. Операція проводилась за допомогою ендовідеохірургічного методу, тобто під контролем відеокамери з використанням малоінвазивних інструментів.

Завдяки цьому методу пацієнт зазнає значно меншої травматизації, адже немає розсічення великого масиву м’язів, шкіри та підшкірної клітковини. Під час такої операції спочатку перев’язується судинна ніжка, що попереджує потрапляння пухлинних клітин у кровообіг і розвиток метастазів. Після цього проводиться безпосереднє видалення нирки.

Операцію провів лікар-уролог, заступник головного лікаря Хмельницької обласної лікарні, кандидат медичних наук Олексій ПІДМУРНЯК. Він наголосив, що особливість операції в тому, що вона виконувалась без відкритого доступу в черевну порожнину, а це означає відсутність таких ускладнень, як спайкова хвороба, пошкодження кишківника, селезінки, печінки. Окрім цього, значно коротшим є період реабілітації — близько 15–16 днів.

Варто зауважити, що до цього такі оперативні втручання проводились лише в Донецьку та Хмельницькому. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді