Прес-конференція Міністерства охорони здоров'я України: обіг лікарських засобів, що містять наркотичні речовини

7 серпня відбулась прес-конференція Міністерства охорони здоров'я України, основною темою якої став обіг лікарських засобів, що містять наркотичні речовини. Хоча за словами головного нарколога країни проблема із зловживанням громадянами України лікарських засобів, що містять наркотики, надумана і занадто перевищена, держава продовжує розробляти нормативні документи щодо врегулювання цього питання.

7 серпня на прес-конференції Міністерства охорони здоров'я України головний нарколог країни Анатолій ВІЄВСЬКИЙ зазначив, що проблема із зловживанням громадянами України лікарських засобів, що містять наркотики, надумана і занадто перевищена.

Зокрема, було наведено дані моніторингу «Українського медичного та моніторингового центру з алкоголю та наркотиків МОЗ України», згідно з якими протягом 2012 року із отруєннями лікарськими засобами, що містять наркотичні, психотропні, сильнодіючі та отруйні речовини, прекурсори чи кодеїн, до закладів охорони здоров’я звернулося всього 1472 особи (що становить лише 4% від всіх видів отруєнь), з яких 98% випадків були не умисними.

Повідомлялося, що за даними Міністерства внутрішніх справ України у 2012 році із усієї кількості ліків, що були вилучені із незаконного обігу, лише 0,09% мали у складі наркотичні речовини.

Проте  Міністерство охорони здоров'я України продовжує розробляти заходи, спрямовані на вдосконалення контролю обігу лікарських засобів, що містять наркотичні речовини та попередження фактів зловживання ними.

Зокрема, вже розроблено проект «Концепції державної політики у сфері забезпечення населення лікарськими засобами, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, прекурсори, сильнодіючі та отруйні речовини, недопущення їх витоку у незаконний обіг, а також протидії поширенню наркоманії на 2014-2015 роки», яка чітко регламентує порядок обігу знеболювальних лікарських засобів та забезпечує прозорість у прийнятті рішення щодо їх призначення. У документі також визначено шляхи утилізації залишків у разі припинення використання за призначенням тощо.

Також розроблено проект наказу «Про затвердження змін до Порядку обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у закладах охорони здоров’я України», яким передбачається спрощення процедури знищення порожніх ампул з-під використаних наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Зокрема,  виключено необхідність створення комісії для контролю за порядком придбання, приймання, зберігання, видачі, використання і обліку рецептурних бланків.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді