Держлікслужба пропонує запровадити предметно-кількісний облік лікарських засобів, що містять кодеїн

Представники Держлікслужби вважають, що одним з чинників неадекватних обсягів продажів лікарських засобів, що містять кодеїн, є можливе використання цих препаратів для немедичного застосування.

Державна служба України з лікарських засобів (Держлікслужба) пропонує запровадити предметно-кількісний облік лікарських засобів, що містять кодеїн. Така інформація з’явилась на офіційному сайті відомства.

Зокрема, дані фахівців доказової медицини свідчать, що лікарські засоби які містять кодеїн найчастіше усувають симптоми захворювання, але не впливають на процес лікування. Усунення ж лише симптомів хвороби призводить до подальшого погіршення її перебігу. 

Представники Держлікслужби вважають, що одним з чинників неадекватних обсягів продажів лікарських засобів, що містять кодеїн, є можливе використання цих препаратів для немедичного застосування (деякі ліки, зокрема, кодеїновмісні препарати, синтетичні опіоїдні анальгетики, антидепресанти, по суті є наркотичними. Також до наркотичних відносять речовини, які можуть набути таких властивостей при проведенні декількох нескладних хімічних перетворень).

Підсумовуючи зазначене вище, Держлікслужба пропонує внести зміни до нормативних актів та віднести групу лікарських засобів, які містять кодеїн до лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді