Атестація вимірювальних лабораторій: порядок

Дізнайтеся про порядок атестації вимірювальних лабораторій, а також основні критерії, які перевірятиме атестаційна комісія.

Частиною другою статті 10 Закону про метрологію передбачено, що лабораторії можуть виконувати вимірювання у сфері поширення державного метрологічного нагляду за умови їх атестації на проведення цих вимірювань. Лабораторія має підтвердити свою компетентність шляхом вказаної процедури. Основним нормативно-правовим актом на сьогодні, який регламентує вимоги і порядок атестації лабораторій, є Правила уповноваження та атестації у державній метрологічній системі, затверджені наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 29.03.2005 № 71 (далі — Правила атестації).

Атестація вимірювальних лабораторій: порядокЧитайте: "Медичні огляди водіїв: що мають знати медичні працівники?"

Відповідно до Правил атестації у лабораторії, яка проводить атестацію, мають бути:

  • приміщення, які за своїм оснащенням і станом мають відповідати вимогам методик виконання вимірювань (кліматичні умови, освітлення, звуко- і віброізоляція, параметри мереж живлення, заземлення, наявність системи водопостачання та каналізації тощо);
  • атестовані методики виконання вимірювань;
  • засоби вимірювальної техніки, випробувальне та допоміжне обладнання, засоби градуювання і контролю (стандартні зразки, газові суміші);
  • система контролю правильності оформлення результатів вимірювань, а також протоколів за результатами вимірювань;
  • кваліфікований персонал, який має достатню теоретичну і практичну підготовку у відповідних видах вимірювань.

Атестація вимірювальних лабораторій: порядокЧитайте: "Санітарний паспорт рентгенкабінету: документи для оформлення"

Згідно з Правилами атестації органами з атестації лабораторій можуть бути головні та базові організації метрологічної служби центральних органів виконавчої влади, а також обласні центри стандартизації, метрології та сертифікації, що підпорядковані Міністерству економічного розвитку і торгівлі України. Для проходження атестації лабораторій медичних закладів керівники цих лабораторій разом із метрологом медичного закладу готують заявку з повним комплектом документів на атестацію лабораторії і надсилають її до відповідного органу з атестації. Повний комплект документів включає заявку, паспорт лабораторії, положення про лабораторію, систему управління якістю або настанову з якості, а також проект галузі атестації лабораторії.

Після отримання повного комплекту документів орган із атестації готує договір на виконання робіт із атестації лабораторії і після його підписання розпочинає процедуру експертизи документів із подальшою перевіркою лабораторії комісією з атестації. У разі позитивного висновку експертизи документів і результатів перевірки орган із атестації видає лабораторії свідоцтво про атестацію строком до 5 років із обов’язковим додатком галузі атестації лабораторії. У разі наявності критичних зауважень орган із атестації призупиняє роботи до їх усунення або офіційно надсилає повідомлення заявнику про припинення робіт із атестації через неможливість їх продовження, оскільки заявник не забезпечує встановлених критеріїв атестації. Повторне подання заявки на атестацію лабораторії можливе лише через рік. Детально процедура атестації описана у Правилах атестації, в яких наведені вимоги до форми та змісту необхідних документів.

Атестація вимірювальних лабораторій: порядокЧитайте: "Форма № 20: отчет лечебно-профилактического учреждения"

Виконання вимірювань лабораторією у сфері поширення державного метрологічного нагляду без наявності свідоцтва про атестацію, а також за наявності свідоцтва, термін дії якого закінчився, є грубим порушенням Закону про метрологію і відповідно до статті 1711 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X передбачає адміністративну відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від 3 до 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Своєчасність проведення атестації — прямий обов’язок керівництва лабораторії і головного лікаря медичного закладу. Своєчасність проведення атестації лабораторії встановлюється державними інспекторами під час здійснення державного метрологічного нагляду.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді