Перевезення наркотичних засобів

Обіг наркотичних лікарських засобів суворо контролюється державою. Нормативні документи передбачають можливість перевезення наркотичних засобів та прекурсорів лише тими суб’єктами господарювання, які отримали відповідні дозвільні документи. Зупинимось докладніше на основних вимогах, яких повинні дотримуватись перевізники.

Порядок перевезення наркотичних засобів на території України регламентований постановою Кабінету Міністрів України № 366 від 17 квітня 2008 р. Цим документом передбачені основні вимоги до порядку отримання та транспортування наркотичних засобів та прекурсорів та порядку їх супроводу. Зважаючи на суворий контроль за обігом наркотичних засобів в Україні, суб’єкти господарювання, які займаються цим видом перевезень, повинні бути готовими до частих перевірок щодо дотримання ними ліцензійних умов.

Отримання ліцензії на право перевезення наркотичних засобів

Право здійснювати перевезення наркотичних засобів отримують суб’єкти господарювання, які отримали відповідну Ліцензію. Видає документ Державна служба України з контролю за наркотиками. 

Для отримання Ліцензії необхідно підготувати та подати до відповідного органу перелік документів: 

  • заява;
  • оригінал дозволу на використання об’єктів;
  • оригінал (нотаріально завірену копію) довідки з СЕС, яка засвідчує відповідність об’єктів, що будуть задіяні в зберіганні та транспортуванні наркотичних засобів, санітарним нормам;
  • оригінал довідки від МВС, яка засвідчує відсутність у осіб, яких буде допущено до роботи з наркотичними препаратами, непогашеної або не знятої судимості;
  • оригінал довідки з наркологічного диспансеру про відсутність у осіб, допущених до роботи з наркотичними засобами, залежності від алкоголю, наркотичних та психотропних речовин;
  • довідки, що засвідчують відповідність матеріально-технічної бази закладу вимогам нормативних документів та документи на керівника закладу (його диплом, сертифікат спеціаліста).

Діє Ліцензія протягом 5 років з моменту видачі. Після закінчення цього терміну, документ необхідно поновлювати.

Перевезення наркотичних засобівЧитайте: "Алгоритм знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів, що визнані непридатними до використання"

Транспорт, яким здійснюється перевезення наркотичних засобів

Перевезення наркотичних засобів дозволяється виконувати декількома видами транспорту:

  • автомобільним;
  • повітряним;
  • водяним.

Забороняється користуватись залізничним транспортом та послугами пошти в випадку необхідності транспортувати вищезазначені препарати. Однак, є один виняток – під час  транспортування прекурсорів зі списку № 2 таблиці ІV (крім інших, до цього списку внесені ацетон, перманганат калію, соляна та сірчана кислоти) користуватись залізничним транспортом та пересилати препарати поштою дозволяється.

Вимоги до перевізників, які транспортують наркотичні препарати автомобільним транспортом:

  • технічний стан автомобіля повинен відповідати вимогам, зазначеним в Правилах дорожнього руху;
  • транспорт повинен бути укомплектованим інструментами, які б дали можливість здійснити дрібний ремонт автомобіля в разі виникнення несправностей в дорозі;
  • в автомобілі повинен бути вогнегасник (вуглекислотний чи порошковий), об’ємом не менше 5 літрів;
  • в автомобілі мають бути противідкатні пристрої (упори), що мають знаходитись в легкодоступному місці та попередньо пройти перевірку на їх ефективність.

Під час перевезення наркотичних засобів, суб’єкти господарювання, що здійснюють цю діяльність, повинні забезпечити збереження вантажу.

Перевезення наркотичних засобівЧитайте: "Епікриз: правила оформлення, види"

Процедура оформлення документів на вантаж

Транспортувати наркотичні речовини дозволяється власним транспортом, чи транспортом перевізника, з яким попередньо укладено договір на цей вид робіт. Керівник закладу призначає відповідальну особу, це має бути добре обізнаний з правилами поводження з наркотичними засобами працівник.

Обов’язки відповідальної особи (представника відправника чи отримувача вантажу): 

  • перевірка відповідності кількості одиниць препаратів цифрам, зазначеним в документах;
  • контроль правильності маркування та пакування;
  • інструктаж з водієм, який буде здійснювати їх перевезення;
  • огляд автомобіля щодо його технічної справності (якщо будуть виявлені неполадки — контроль їх усунення);
  • контроль процесу завантаження упаковок з наркотичними препаратами; перевірка надійності фіксації вантажу.

Отримавши наркотичні  препарати, відповідальна особа заповнює накладну, в якій зазначає державний номер автомобіля, яким буде здійснене перевезення, та ставить свій підпис. Інформація про перевезення наркотичних речовин має зберігатись в секреті. Персональну відповідальність за це несе керівник закладу охорони здоров’я чи суб’єкта господарювання.

Перевезення наркотичних засобівЧитайте: "Карта амбулаторного больного: тонкости заполнения формы № 025/о"

Забезпечення збереження наркотичних засобів та прекурсорів під час їх перевезення

Відповідальність за збереження вантажу під час перевезення наркотичних засобів несе керівник закладу охорони здоров’я чи суб’єкта господарювання в кожному конкретному випадку індивідуально. Перевезення в межах міста чи району не потребує спеціального погодження з органами Національної поліції. Якщо вага вантажу складає 2оо кг та більше, автомобіль (автомобілі) з вантажем наркотичних засобів, супроводжує транспорт патрульної поліції чи поліції охорони (ця норма не поширюється на препарати, віднесені до списку № 2 таблиці IV). Перевезення препаратів, включених до списку № 2 таблиці IV відбувається в супроводі відповідальної особи, ознайомленої з правилами безпечного поводження з сильнодіючими препаратами.  



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді