Безпека в операційній: запобігаємо пожежам і вибухам

Збережіть собі пам'ятку "Охорона праці в операційній". Чіткі правила допоможуть тримати під контролем небезпечні фактори та працювати в безпечних умовах під час проведення хірургічних втручань.

Безпека в операційній залежить не лише від обладнання, з яким у своїй роботі стикається персонал, а від того, чи сам працівник дотримується вимог охорони праці. Також варто пам'ятати, що внутрішньолікарняні інфекції  - не єдина небезпека, яка чатує на пацієнтів чи працівників в операційній. У цьому приміщенні також є ризик виникнення пожежі. Отож, дізнайтеся, як уберегти себе та інший медичний персонал. 

Безпека в операційній: запобігаємо пожежам і вибухамЧитайте: "Адвокат для медичного закладу"

Охорона праці в операційній

1. Щоб запобігти самозайманню наркотиків, після роботи їх необхідно зливати з випаровувачів до посудини, що герметично закривається. Ефір потрібно зливати повільно, не допускаючи розбризкування. Ефір, що залишився після наркозу, виливати у раковину забороняється.

2. Заборонено наливати ефір із випаровувача у приймальну посудину струменем, що вільно падає. Для цього необхідно застосовувати лійки зі струмопровідного матеріалу, вони мають бути заземлені, кінець лійки — досягати дна посудини. В іншому разі, кінець заземленого провідника необхідно пропустити через лійку до дна посудини, щоб ефір стікав у посудину по цьому провіднику.

3. Після того, як наркотик злито, необхідно промити теплою водою випаровувач, шланги та всі деталі наркозного апарата, що знімаються.

4. В операційних та наркозних приміщеннях забороняється:

  • застосовувати відкритий вогонь (спиртівки, газові горілки, сірники тощо);
  • курити;
  • користуватися електронагрівальними приладами.

5. Все електромедичне обладнання, що застосовується у небезпечних зонах, має бути у вибухозахисному виконанні.

Безпека в операційній: запобігаємо пожежам і вибухамЧитайте: "Функція онлайн-запису до лікаря: переваги і недоліки"

6. Забороняється під час наркозу займистими анестетиками застосовувати термокаутери, апарати діатермії, електрохірургічні апарати типу ЕН­57, а також дефібрилятори, рентгенівські апарати не у вибухозахисному виконанні.

Користування вказаною апаратурою допускається за умови переведення наркозу на незаймисті суміші, при цьому забороняється використання займистих дезінфікуючих речовин.

7. В операційних підлогу з антистатичних матеріалів необхідно регулярно мити, щоб запобігти виникненню непровідної плівки (внаслідок відкладення бруду тощо), яка може спричинити втрату підлогою струмопровідних властивостей. Оброблення підлоги воском або лаком заборонене.

8. В операційних не допускається застосування наркозних та інших апаратів без обладнання з видалення та поглинання парів наркотиків, що надходять у повітряний простір із повітрям, що видихаються, за допомогою шлангів або поглинальних фільтрів із активованим вугіллям.

Безпека в операційній: запобігаємо пожежам і вибухамЧитайте: "Медичний тренінг: проектування та проведення"

9. Не допускається використання наркозних і дихальних апаратів із порушеною герметизацією системи подачі повітря.

10. Забороняється заклеювати частини наркозного апарата лейкопластирем (діелектрик), застосовувати шланги з неантистатичної гуми для видалення наркотичної суміші в атмосферу, заміняти частини з струмопровідного матеріалу, що вийшли з ладу, на частини з діелектрика.

11. Пасові передачі обладнання не можна розміщувати у межах 0,25 м від підлоги в небезпечних зонах (підвищена концентрація наркозної речовини). Якщо пасові передачі обладнання встановлені вище небезпечної зони, ремені рекомендується виготовляти з антистатичного матеріалу. Забороняється змащування ременів каніфоллю, воском та іншими речовинами, що збільшують поверхневий опір.

12. Текстильні тканини, що застосовують у небезпечних зонах, мають бути просочені відповідними антистатичними речовинами. Після прання їх знову слід просочувати.

Безпека в операційній: запобігаємо пожежам і вибухамЧитайте: "Диспансеризація: організація заходів, відповідальність та порядок проведення"

13. Усі металеві та струмопровідні неметалеві частини обладнання обов’язково заземлюють для відведення зарядів статичної електрики.

14. Неметалеві частини обладнання вважають електростатично заземленими, якщо опір будь­якої точки їхньої зовнішньої та внутрішньої поверхні відносно шини заземлення не перевищує 107 Ом. Рекомендується перед операцією змочувати водою гумові частини наркозного апарата.

15. Забороняється застосовувати електрохірургічні апарати, термокаутери та іншу апаратуру, яка може бути джерелом вибуху у випадках:

  • використання в операційній вибухонебезпечних наркотичних або дезінфікуючих сумішей;
  • проведення операції на шлунково­кишковому тракті (через наявність
    у ньому вибухонебезпечних газів водню і метану).

16. Вся апаратура, що контактує з киснем, має бути знежирена. До її експлуатування не допускають осіб, які мають забруднені жиром руки, одяг.

Безпека в операційній: запобігаємо пожежам і вибухамЧитайте: "Що впливає на ефективність лікаря приватної клініки?"

17. Для запобігання електризації обслуговуючого персоналу необхідно дотримуватися таких вимог:

  • одяг персоналу операційної має бути з бавовняної тканини, закритий і щільно облягати, не пересушений і не надто накрохмалений. Рекомендується перед застосуванням витримувати одяг і взуття у приміщеннях із підвищеною (до 80%) вологістю;
  • хворий має бути у бавовняній білизні. Забороняється носити в операційній та інших вибухонебезпечних приміщеннях одяг із вовни, шовку, нейлону, капрону та інших синтетичних матеріалів, які дуже електризуються під час руху, що призводить до швидкого збільшення зарядів на тілі;
  • взуття має бути зі шкіряною або зі струмопровідної гуми підошвою, поверх взуття слід надягати спеціальні операційні бахіли з бавовни. Забороняється носити в операційній взуття на підошві з пластику, гуми або інших діелектриків;
  • волосся обслуговуючого персоналу в операційній має бути закрито ковпаком або косинкою з бавовни.

18. Змінне взуття персоналу операційних має бути з нетканого матеріалу, що придатний для дезінфекції.

19. Обслуговуючому персоналу забороняється носити в операційній браслети, обручки, ланцюжки та інші металеві вироби.

20. Руки персоналу, який обслуговує наркозні апарати, а також обличчя хворого мають бути сухими, без слідів крему, мазі та помади.

21. Відносну вологість повітря в операційній необхідно контролювати перед початком і протягом операції за допомогою гігрометра та психрометра. Забороняється застосування для наркозу займистої наркотичної суміші або анестетиків, якщо відносна вологість повітря в операційній нижче 55%.

Безпека в операційній: запобігаємо пожежам і вибухамЧитайте: "Розробляємо статут медичного закладу"

22. Гарантованим запобіганням займистості і вибуху є застосування незаймистих наркотичних речовин. Для запобігання вибухам під час роботи із займистими анестетиками слід усунути причини і джерела займистості.

23. Для контролю справності вентиляції необхідно під час операції брати проби парів наркотиків. Їх слід брати у зоні дихання членів операційної бригади. Вміст парів анестетиків не має перевищувати встановлені гранично допустимі рівні.

24. Для контролю справності фільтрів очистки повітря необхідно не менше ніж раз на тиждень визначати чистоту повітря, що подається до операційної, на наявність у ньому частинок і бактеріальної флори. При появі у повітрі бактеріальної флори, операцію необхідно припинити до усунення забруднення.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді