Використання лікарських речовин в умовах екстреної медичної допомоги

Використання лікарських речовин в повсякденній роботі фельдшера з медицини невідкладних станів — професійна необхідність. Читайте, як зберігати лікарські речовини, реагувати під час виникнення несприятливої реакції на уведення препарату для пацієнта та надати адекватну допомогу.

Правильне поєднання лікарських засобів,  визначення необхідної дози можливе лише за умови вивчення інструкції до цих препаратів. Дотримання інструкції щодо зберігання ліків та контроль за термінами їх придатності дозволяє виконувати свою роботу максимально ефективно та безпечно для пацієнта.

Використання лікарських речовин в умовах екстреної медичної допомогиЧитайте: "Використання антидотів: основні принципи"

Введення ліків фельдшерами з медицини невідкладних станів передбачено кваліфікаційними характеристиками професій працівників, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я від 29.03.2002 № 117. Цим наказом передбачена необхідність використання лікарських речовин та обов’язок дотримання правил зберігання ліків, порядку їх набирання, введення, взаємодіъ з іншими лікарськими засобами. Надання першої медичної допомоги у випадку виникнення ускладнення на введення препарату також входить в обов’язок фельдшерів з медицини невідкладних станів.   

Вимоги до зберігання ліків у пункті поповнення бригад

Для організації пункту поповнення бригад медикаментами виділяють окреме приміщення. Лікарські засоби зберігають з урахуванням наступних вимог:

  • правил розміщення медичних засобів;
  • температури зберігання;
  • вимог до освітлення;
  • терміну зберігання;
  • вимог до обліку медикаментів.

Використання лікарських речовин в умовах екстреної медичної допомогиЧитайте: "Картка працівника, який підлягає попередньому (профілактичному) медичному огляду"

Шафи для медикаментів розташовують таким чином, щоб була можливість окремо зберігати різні групи лікарських засобів:

  • ін’єкційні препарати;
  • препарати для ентерального застосування;
  • перев’язувальний матеріал;
  • шприци;
  • системи;
  • голки.

Легкозаймисті речовини (наприклад, спирт) зберігають окремо від решти препаратів. Для безпечного використання лікарських речовин, препарати, які мають різкий запах, важливо розташувати окремо, оскільки є небезпека поширення запаху на інші ліки. Необхідно враховувати, що спирт та ефірні речовини мають здатність випаровуватись, що призводить до підвищення концентрації лікарських засобах діючої речовини. З огляду на це, всі настої та екстракти зберігаються у флаконах, щільно закриті корком.

Читайте: "Внутрішньолікарняні інфекції: види, причини поширення, ізоляція інфікованих"

Шафа, де зберігаються розчини медикаментів у флаконах та ампулах, має позначатись написом «Для ін’єкцій». Кожна група ін’єкційних препаратів зберігається в окремій ніші шафи з відповідним написом:

  • знеболюючі;
  • спазмолітини;
  • антиалергічні засоби;
  • вітаміни.

Обов’язковою умовою зберігання медичних засобів, які будуть видаватись для обміну використаних лікарських речовин, є дотримання температурного та світлового режимів. Нижче будуть наведені основні параметри температурних зон, в межах яких рекомендовано зберігати лікарські препарати відповідно до вимог інструкції.

Температурні зони зберігання лікарських засобів

Загальна назва
температурної зони

Температурні межі

Місце зберігання

Глибоке охолодження

Нижче –15 °С

Морозильна камера

У холодильнику

Від +2 °С до +8 °С

Верхня полиця холодильника

У прохолодному місці

Від +8 °С до +15 °С

Нижня полиця холодильника

Кімнатна температура

Від +15 °С до +25 °С

Кімната

Стерильні розчини, які виготовляються в аптечній мережі, повинні використатись в тридцятиденний термін. Лікарські засоби, які не були використані протягом цього терміну, знищуються. Відсутність осаду, помутніння чи зміни кольору розчину не дозволяє використовувати засіб після закінчення терміну його придатності.

Окремо зберігають препарати, які підлягають предметно-кількісному обліку:

  • наркотичні засоби (розчини трамадолу, промедолу, морфіну гідрохлориду, фентанілу в ампулах);
  • психотропні препарати (розчини сибазону , натрію оксибутирату в ампулах);
  • прекурсори (калію перманганат);
  • сильнодіючі лікарські засоби (розчин клофеліну в ампулах, таблетована форма клофеліну);
  • етиловий спирт.

Препарати, які підлягають предметно-кількісному обліку, потребують посиленого контролю під час обліку і використання.

Використання лікарських речовин в умовах екстреної медичної допомогиЧитайте: "Протичумний костюм: одягання, знімання, дезінфекція"

Розрахунок дози лікарських речовин

Дозування лікарських засобів для лікарів та фельдшерів з медицини невідкладних станів — надзвичайно важливий момент в їх повсякденній практиці. Відповідальність за правильне дозування зростає в умовах, коли часу на врятування життя пацієнта мало, а рішення необхідно приймати миттєво. Залежно від дози лікарського засобу та способу його введення, змінюється його вплив на організм пацієнта (25% розчин сульфату магнію, введений внутрішньовенно, сприяє зниженню артеріального тиску,  має протисудомний, протинабряковий ефект; при вживанні його через рот — проносним ефектом).

Для правильного розрахунку дози лікарських препаратів, важливо враховувати індивідуальні особливості організму хворого:

  • вік;
  • стать;
  • вагу;
  • швидкість обміну речовин в організмі;
  • стан органів травлення;
  • час, який пройшов з моменту прийому їжі хворим;
  • швидкість кровообігу печінки та нирок;
  • лікарську форму препарату;
  • взаємний вплив препаратів, які застосовуються одночасно.

Якщо стан пацієнта потребує швидкого досягнення високої концентрації ліків в організмі, на початку лікування дають подвійну їх дозу. Це здебільшого стосується антибіотиків та антидотів. В решті випадків використання лікарських речовин слід пам’ятати, що перевищення дози препарату підвищує ризик виникнення ускладнень та може призвести до смерті пацієнта.  

Найвищі разові та добові дози медикаментів

Назва лікарського засобу

Найвища разова доза

Найвища добова доза

Морфіну гідрохлорид 1%

0,020 г (2,0 мл)

0,050 г (4,5 мл)

Омнопон 2%

0,030 г (1,5 мл)

0,100 г (5,0 мл)

Промедол 2%

0,040 г (2,0 мл)

0,160 г (8,0 мл)

Фентаніл 0,005%

З розрахунку 1 мл на кожні 5 кг маси хворого

Трамадол 5%

0,100 г (2,0 мл)

0,400 г (8,0 мл)

Сибазон 0,5%

0,015 г (6,0 мл)

0,045 г (14,0 мл)

Оксибутират натрію 20%

З розрахунку 0,75 мл на кг маси хворого

Наркотичні та психотропні лікарські засоби

Розчин адреналіну гідрохлориду 0,1%

1,0 мл

5,0 мл

Розчин анальгіну 50%

2,0 мл

6,0 мл

Розчин атропіну сульфат 0,1%

1,0 мл

3,0 мл

Розчин кофеїну бензоат натрію 10%

4,0 мл

10,0 мл

Розчин дибазолу 0,5%

8,0 мл

24,0 мл

Розчин димедролу 1%

5,0 мл

15,0 мл

Розчин еуфіліну 2,4%

20,0 мл

60,0 мл

Розчин мезатону 1%

1,0 мл

5,0 мл

Розчин папаверину 2%

10,0 мл

30,0 мл

Розчин платифіліну 0,2%

5,0 мл

15,0 мл

Розчин преднізолону 30 мг/мл

0,5 мл

3,0 мл

Розчин прозерину 0,05%

4,0 мл

12,0 мл

Використання лікарських речовин в умовах екстреної медичної допомогиЧитайте: "Особливо небезпечні інфекції: стандарти дій медичного персоналу"

Рекомендації щодо використання лікарських речовин

  1. Перед введенням лікарського засобу необхідно вимити та продезінфікувати руки згідно з інструкцією. Всі ін’єкції мають виконуватись в одноразових рукавичках.
  2. Важливо уважно прочитати назву лікарського засобу, який має бути введеним, термін його придатності та перевірити дозу. Якщо препарат набирався з стерильного флакона, на його етикетці має прописатись дата та час відкриття цього флакона.
  3. Всі ліки хворий повинен прийняти в присутності медичного працівника.
  4. Ліки мають зберігатись в упаковці, в якій їх видала аптека. Забороняється переливати розчин медичних препаратів з одного флакона в інший. Таблетки та порошки теж не дозволяється перекладати в інші упаковки. Крім того, не можна відрізати частини упаковки з-під таблеток, якщо вона вже відкрита (разом з частиною упаковки можна відрізати назву ліків та термін їх придатності).
  5. Якщо при використанні лікарської речовини, у пацієнта настав анафілактичний шок,  покладіть його та підніміть його ноги догори на 30-40°.
  6. Якщо реакція виникла на медикамент, який вводився підшкірно, вище місця введення накладіть джгут та розпочати введення медикаментів:
  • 0,15−0,5 мл 0,18% розчину адреналіну;
  • 5−10 мг кортикостероїдів на кг ваги внутрішньовенно (з розрахунку по преднізолону);
  • 250 мл 0,9% фізіологічного розчину.

7. Якщо реакція виникла на медикамент, який вводився внутрішньовенно, голку з вени в жодному разі не виймають, а через неї до вени вводять адреналін в дозі 1 мл 0,18% розчину. В подальшому переміряють артеріальний тиск та вводять адреналін знову (за потреби). Додатково хворому дають кисень.

8. Якщо у хворого виникла зупинка серця та дихання, негайно розпочинають непрямий масаж серця та штучну вентиляцію легень, оскільки вже за 4-6 хвилин розвиваються незворотні зміни в мозку.

Використання лікарських речовин в умовах екстреної медичної допомогиЧитайте: "Картки-розкладки страв: супи

Покрокова інструкція щодо набирання ліків у шприц із ампули чи флакона

  1. Обов’язковою умовою використання лікарських речовин є чітке дотримання правил асептики.
  2. Заборонено використовувати лікарські препарати з ампул (флаконів), етикетка яких пошкоджена настільки, що не дає змоги прочитати вказану на ній інформацію.
  3. Перед відкриттям ампули важливо уважно прочитати етикетку.
  4. Заборонено відламувати шийку ампули ватним тампоном, зволоженим спиртом, оскільки спирт (в разі потрапляння його в ампулу) може вступати в хімічну реакцію з препаратом та призвести до його неконтрольованого впливу на організм пацієнта.
  5. Полегшить набирання розчину з флакона в шприц попереднє введення в нього повітря в об’ємі, що приблизно відповідає об’єму препарату, який необхідно набрати з нього.
  6. В разі, якщо лікарський засіб з флакона використаний частково, його залишок зберігається в холодильнику. При цьому, на етикетці зазначається дата, час відкриття флакону та підпис медичного працівника, який здійснив забір лікарського засобу.
  7. Заборонено вводити пацієнту холодний розчин лікарського засобу. Тому флакон з холодильника необхідно вийняти заздалегідь, щоб він нагрівся до кімнатної температури.
  8. Важливо запобігти потраплянню часточок гуми з корка, яким прикривається флакон. З цією метою корок починають протикати голкою, направленою до нього під кутом 45-60°. Поступово просуваючись вглиб, кут нахилу голки змінюють таким чином, щоб вона ввійшла в порожнину флакона вже під прямим кутом.
  9. При видаленні повітря з шприца важливо не допустити розпилення розчину в повітря, оскільки постійне вдихання повітря, яке містить хімічні агенти, може призвести до розвитку алергічних реакцій на нього. Постійне використання лікарських речовин в таких умовах може спричинити шкоду здоров’ю медичного працівника.   

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді