Банк крові у лікарні: організаційні та правові аспекти створення

Дізнайтеся, якими нормативними документами урегульована діяльність банку крові, та з чого почати, щоб такий структурний підрозділ почав фукціонувати у вашому медичному закладі.

Банк крові – це відділення медичного закладу, де  надається медична трансфузійна допомога. Його діяльність передбачає зберігання, відбір та розподіл компонентів, тестування крові чи її компонентів, і самих пацієнтів для проведення трансфузійних заходів. Банк крові може функціонувати у всіх медичних закладах, які надають трансфузійну допомогу. Керівником цього підрозділу може стати відповідальний за надання транфузіологічної допомоги у медичному закладі. Також до повноважень цього працівника належить контроль якості медичної допомоги.

Банк крові у лікарні: організаційні та правові аспекти створенняЧитайте: "Відділення переливання крові: організація діяльності"

Створюючи банк крові, важливо знати, якими нормативними документами урегульовується основні організаційні та правові питання:

Працівники лікарняного банку крові повинні не лише дбати про якість отримування, зберігання чи роботу з компонентами крові, а й заповнювати відповідну облікову документацію, а також визначати ефективність заходів з переливання, вести моніторинг трансфузійних ускладнень тощо.

Як організувати діяльність банку крові у вашому медичному закладі з нуля?

Медичний заклад повинен мати заявлену лікарську спеціальність - трансфузіологія, та, звісно, ліцензію на медичну практику.

Насамперед, потрібно внести зміни в основну документацію закладу:

  • В Статуті потрібно вказати наявність лікарняного банку крові як структурного підрозділу; 
  • Затвердити внутрішні Положення про банк крові.

Наступний крок – підбір штату для цього відділення. Головний спеціаліст цього структурного підрозділу  – лікар-трансфузіолог, вимоги до кваліфікації якого наведені в Довіднику кваліфікаційних характеристик, випуску № 78.

І останній крок в створенні лікарняного банку крові – розробка системи контролю за дотримуванням акредитаційних вимог щодо надання трансфузійної допомоги. Варто зауважити, що ці вимоги стосуються лише закладів, що надають  вторинну чи третинну медичну допомогу.

Банк крові у лікарні: організаційні та правові аспекти створенняЧитайте: "Ятрогенія: причини, наслідки, профілактика"

Вимоги до медичного персоналу банку крові

Професійні завдання лікаря-трансфузіолога:

  • забезпечує якісну і налагоджену роботу станцій і відділень переливання крові
  • проводить комплектування донорів
  • контролює якість компонентів, з якими працює ( гемо- і кріоконсервантів, самої крові та її компонентів, що зберігаються у банку;
  • контролює відповідність процесів заготовки та траспортування крові відповідно до вимог безпеки
  • контролює якість та процес виготовлення препаратів на основі крові і т. п.
  • проводить трансфузійну терапію
  • вживає профілактичні заходи для попередження трансфузійних ускладнень

Кількість потрібних спеціалістів та молодшого медичного персоналу визначає керівник закладу, виходячи з умов та обсягів та нормативів роботи самого закладу.  



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді