Нове Положення про центр первинної медико-санітарної допомоги

Чи відбулися зміни в організації діяльності ЦПМСД із впровадженням нового Положення про центр первинної медико-­санітарної допомоги

Первинна медична допомога є фундаментом усієї системи надання медичної допомоги, тому реформування цієї ланки має бути пріоритетним напрямом діяльності органів влади у сфері охорони здоров’я.

На сьогодні потребу населення України у первинній медичній допомозі забезпечують центри первинної медичної (медико­-санітарної) допомоги (ЦПМСД).

Нове Положення про центр первинної медико-санітарної допомогиЧитайте: "Реформування ЦПМСД, амбулаторій та ФАПів"

У вересні цього року набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 29.07.2016 № 801, яким затвердили:

  • Положення про центр первинної медичної (медико-­санітарної) допомоги (далі — Положення);
  • Положення про амбулаторію;
  • Положення про фельдшерсько­-акушерський/фельдшерський пункт;
  • Положення про медичний пункт тимчасового базування.

Розглянемо деякі зміни, що відбулися в організації діяльності цих закладів, зокрема, центрів первинної медико-­санітарної допомоги.

Насамперед щодо створення ЦПМСД: нове Положення передбачає, що ці лікувальні заклади створюються за рішенням органів місцевого самоврядування, включаючи об’єднані територіальні громади.

Відтепер ЦПМСД мають можливість отримувати стільки ліцензій, скільки потрібно для провадження господарської діяльності у сфері охорони здоров’я.

Відповідно до основних завдань центри первинної медичної допомоги мають взаємодіяти не тільки із закладами вторинної, третинної ланки та екстреної медичної допомоги, як це було раніше, а також із закладами паліативної допомоги, медичної реабілітації.

Згідно вимог нового Положення ЦПМСД мають сприяти забезпеченню лікарськими засобами населення сільської місцевості. Разом з тим, ці заклади вже не зобов’язані займатися організацією та створенням умов для здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами (відповідний пункт видалено із завдань ЦПМСД).

Нове Положення про центр первинної медико-санітарної допомогиЧитайте: "Вимоги до операційного блоку: планування, облаштування, оздоблення"

До напрямів діяльності цих медичних закладів додали необхідність створення на базі амбулаторій умов для виїзних прийомів лікарями закладів вторинної ланки.

Відповідно до нового Положення центри первинної медико-санітарної допомоги не здійснюють диспансеризацію населення, а також діяльність з придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, їх аналогів або прекурсорів, замісників їх аналогів, прекурсорів, отруйних чи сильнодіючих речовин або отруйних чи сильнодіючих засобів, психотропних речовин.

Щодо надання паліативної допомоги, то відтепер на працівників ЦПМСД покладено обов’язок надавати моральну підтримку також членам сімей невиліковно хворих.

Центри первинної медичної допомоги, відповідно по визначених Положенням напрямів діяльності, мають забезпечити зворотний зв’язок із медичними закладами вторинної та третинної ланки щодо обслуговування населення, яке закріплене за ЦПМСД.

Нове Положення про центр первинної медико-санітарної допомогиЧитайте: "Заробітна плата медичних працівників 2017"

У новому Положенні також передбачена необхідність проведення посадовим особам ЦПМСД та працівникам, зайнятим на роботах з підвищеною небезпекою, спеціального навчання і перевірки знань з питань охорони праці.

Призначення головного лікаря центрів первинної медичної допомоги потрібно узгоджувати з Міністром охорони здоров’я АР Крим, керівниками структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

Окрім зазначеного вище, зазнали змін й інші пункти Положення про ЦПМСД, а також положення про амбулаторію; про фельдшерсько-­акушерський/фельдшерський пункт; про медичний пункт тимчасового базування.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді