Штатні нормативи закладів охорони здоров’я: переведення лаборанта на посаду біолога або завідувача лабораторії

Теми:
Чи можна перевести лаборанта клініко­-діагностичної лабораторії, який отримав повну вищу освіту за спеціальністю «Педагогіка і методика середньої освіти. Географія» та має кваліфікацію «Вчитель географії, біології», на посаду біолога або завідувача лабораторії?

Законодавством України дозволено у лабораторних підрозділах замінювати за відомістю заміни посади лікарів-­лаборантів за спеціальностями «Клінічна лабораторна діагностика», «Генетика лабораторна», «Лабораторна імунологія» на посади біологів (наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 23.02.2000 № 33» від 12.03.2008 № 122).

У листі МОЗ «Про внесення змін до наказу «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» від 22.07.2008 № 11-­02­-13/21 (далі — лист № 11-­02-­13/21) визначено, що на посаду біолога можна призначити спеціаліста із вищою немедичною освітою за спеціальністю «Біологія».

В означеному випадку йдеться про те, що лаборант отримав вищу освіту за напрямом підготовки «Освіта» (галузь знань 0101 «Педагогічна освіта»), а не за спеціальністю «Біологія» (напрям підготовки і галузь знань 0401 «Природничі науки»). Отже, його не можна перевести на посаду біолога.

  • Варто взяти до уваги, що з 1 вересня 2015 року було змінено перелік галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, та виокремлено галузь знань «Біологія» — спеціальність 091 «Біологія» (постанова КМУ «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти» від 29.04.2015 № 266).

У листі № 11­-02-­13/21 також зазначено, що посаду завідувачів лабораторій (незалежно від профілю лабораторії) можуть займати лише спеціалісти з вищою медичною освітою.Отже, у зазначеному випадку лаборанта не можна перевести на посаду завідувача лабораторії, оскільки у нього немає вищої медичної освіти.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді