Чому нові Ліцензійні умови затверджено КМУ, а не МОЗ

У квітні 2016 року набрали чинності Лiцензiйнi умови провадження господарської дiяльностi з медичної практики, затверджені постановою КМУ вiд 02.03.2016 № 285. У практиків виникло запитання, чому документ затверджено Кабінетом Міністрів, а не Міністерством охорони здоров’я

Ухвалення нових Ліцензійних умов провадження діяльності з медичної практики стало можливим у зв’язку з набранням чинності 28 червня 2015 року Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII. Відповідно до статті 2 частини 5 цього Закону, формування та реалізацію державної політики у сфері ліцензування здійснює Кабінет Міністрів України шляхом прийняття нормативно-правових актів у сфері ліцензування.

Законом затверджено перелік видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, а також визначено:

  • порядок оформлення та подання документів до органу ліцензування, видачі документів органом ліцензування;
  • перелік документів, які подають для одержання ліцензії;
  • порядок отримання ліцензії;
  • порядок відмови у видачі ліцензії, переоформлення ліцензії;
  • розмір плати за отримання ліцензії;
  • підстави для анулювання ліцензії;
  • порядок ведення ліцензійних справ.

Фактично цим Законом визначено уніфікований порядок процедури ліцензування, нагляд і контроль у сфері ліцензування. У свою чергу Ліцензійні умови є установленням переліку організаційних, кваліфікаційних та інших спеціальних вимог, обов’язкових для виконання при провадженні видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, яких має дотримуватися суб’єкт господарювання.

Щодо нововведень із нових Ліцензійних умов, то у них зроблено акцент на якості надання медичної допомоги, здійсненні контролю за якістю надання медичної допомоги, а також зменшено обсяг даних, які має декларувати суб’єкт господарювання для отримання ліцензії, скорочено перелік локальних актів, які має затвердити заклад охорони здоров’я.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді