Профілактика стоматологічних захворювань: практика сімейного лікаря

Робота лікарів загальної практики має певну специфіку. Зокрема, сімейні лікарі мають володіти знаннями із різних напрямів медицини. Одним із важливих напрямів роботи цих фахівців є профілактика та виявлення стоматологічних захворювань

Пародонтит і пародонтоз — стоматологічні захворювання, підступність яких полягає у тому, що на перших етапах вони розвиваються непомітно. Коли прояви захворювання стають явними (кровоточивість ясен, гіперестезія оголених шийок, рухливість зубів), то кардинально змінювати щось вже пізно, можна тільки сповільнити процес втрати зубів. Тому найефективнішим способом у протидії стоматологічним захворюванням є комплекс профілактичних та лікувальних заходів. У комплекс включають раннє виявлення, роз’яснення та направлення до відповідного спеціаліста сімейними лікарями.

У профілактиці стоматологічних захворювань важливо приділяти увагу гігієнічному навчанню і вихованню населення, а саме:

  • інформувати батьків про навчання гігієнічним навичкам дитини на різних етапах її розвитку;
  • виховувати у дітей та дорослих навички із культури вживання вуглеводів і гігієни порожнини рота;
  • проводити своєчасну діагностику стоматологічних патологій на стадії доклінічних проявів.

Дієвим інструментом у профілактиці стоматологічних захворювань є санітарна просвіта, що має безліч засобів і методів. Відповідно до пункту 11.9 Стандартів акредитації закладів охорони здоров’я, затверджених наказом МОЗ від 14.03.2011 № 142, у закладі охорони здоров’я має бути наявна інформація для санітарно­-просвітницької роботи та пропаганди здорового способу життя. Сімейні лікарі мають використовувати усні (бесіда, групова дискусія, тематичні вечори, лекції тощо) та наочні (стінгазети, санітарні бюлетені, куточки здоров’я тощо) методи санітарної просвіти.

Сімейний лікар має донести до пацієнтів інформацію про заходи профілактики стоматологічних захворювань, пропагувати раціональне харчування та здоровий спосіб життя та вчасно виявити ранні ознаки стоматологічних захворювань.

Отже, сімейний лікар має займатися більше профілактикою, аніж лікуванням. Його головним завданням є попередити захворювання. У цьому правильність підходу до трактування сімейної медицини. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді