Скасування радянських санітарних норм: проблемні питання

Усім відомо, що із січня 2017 року буде скасовано радянські санітарні норми. У зв’язку з цим виникає чимало проблемних питань. Зокрема, як органи Держсанепідслужби перевірятимуть заклади охорони здоров’я, якщо половина пунктів Акта перевірки дотримання вимог санітарного законодавства у лікувально-профілактичних закладах грунтується на вимогах радянських санітарних норм

У січні 2017 року набере чинності розпорядження Кабінету Міністрів України «Про визнання такими, що втратили чинність, та такими, що не застосовуються на території України, актів санітарного законодавства» від 20.01.2016 № 94-р. Відповідно до розпорядження, з 01 січня 2017 року втратять чинність та не застосовуватимуться на території України акти санітарного законодавства, видані центральними органами виконавчої влади УРСР, в тому числі їх посадовими особами, якими затверджено санітарні, санітарно-гігієнічні, санітарно-протиепідемічні, санітарно-епідеміологічні, протиепідемічні, гігієнічні правила і норми, державні санітарно-епідеміологічні нормативи та санітарні регламенти.

Скасування радянських санітарних норм: проблемні питанняЧитайте: "Санепідрежим в ЛПЗ: неузгодженість наказів МОЗ України"

На сьогодні представники територіальних органів Держсанепідслужби України мають право перевіряти медичні заклади тільки за тими пунктами, які містить Уніфікована форма акта перевірки дотримання вимог санітарного законодавства у лікувально-профілактичних закладах (далі — акт перевірки), затверджена наказом МОЗ від 10.04.2013 № 287.

Проблема в тому, що більшість вимог в акті перевірки взята із Санітарних правил устрою, устаткування і експлуатації лікарень, пологових будинків та інших лікувальних стаціонарів від 29.06.1990 (СанПіН 5179-90), а також Санітарних правил устрою, устаткування, експлуатації амбулаторно-поліклінічних установ стоматологічного профілю, охорони праці та особистої гігієни персоналу від 28.12.1983 № 2956а-83. Якщо ж санітарні правила буде скасовано, то багато аспектів роботи закладів залишиться неврегульованими. Зокрема:

  • вимоги до ділянки і території закладу охорони здоров’я;
  • вимоги до архітектурно-планувальних і конструктивних рішень будівель, споруд та окремих приміщень закладу; (Наприклад, "Вимоги до операційного блоку: планування, облаштування, оздоблення";
  • санітарно-гігієнічні вимоги до харчоблоку та буфетного відді­лення;
  • вимоги до розміщення і обладнання приміщень стоматологічних поліклінік, відділень, кабінетів і зуботехнічних лабораторій;
  • вимоги до внутрішнього оздоблення приміщень;
  • вимоги до забезпечення системою каналізації, очищення та знезараження стічних вод;
  • вимоги до забезпечення системи опалення та системи припливно-витяжної вентиляції;
  • вимоги до природного та штучного (загального та місцевого) освітлення у приміщеннях закладу охорони здоров’я;
  • вимоги до побутових приміщень, до місць зберігання особистого та робочого одягу;
  • вимоги до забезпечення працівників санітарним одягом та засобами індивідуального захисту;
  • вимоги до розроблення розрахунку потреби у мийних та дезінфікуючих засобах, їх зберігання тощо.

Зауважимо, що перевіряючі Держсанепідслужби мають право здійснювати перевірку лише зазначених у акті перевірки питань. Перевірка дотримання інших вимог забороняється.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді