Виявлення у дітей гострого в’ялого паралічу: вимоги законодавства

У 2015 році, як відомо, в Україні було зареєстровано спалах поліомієліту. У хворих виявили вакциноспоріднений вірус, тобто такий, що має мутації. В країні розпочалися заходи активного реагування на таку ситуацію. Зокрема, розширено мережу закладів, лікарі яких мають право діагностувати у дітей гострий в’ялий параліч

Гострий в’ялий параліч, що розвивається протягом 1-3 днів, у тому числі синдром Гійєна-Барре, у дитини віком до 15 років або паралітичне захворювання у людини будь-якого віку, що має схожі з поліомієлітом ознаки, вважають підозрою поліомієліту.

Тому випадки гострого в’ялого паралічу у дітей мають бути зареєстровані, досліджені та класифіковані у відповідному порядку. Порядок дій керівництва медичного закладу у випадку виявлення у дітей гострого в’ялого паралічу визначено у Методичних рекомендаціях «Організація епідеміологічного нагляду за поліомієлітом», затверджених наказом МОЗ від 14.07.1998 № 196.

Відповідно до Методичних рекомендацій, усіх дітей, в яких виявлено гострий в’ялий параліч, потрібно госпіталізувати до інфекційного відділення дитячої центральної районної або міської лікарні. Лікар-інфекціоніст медичного закладу має повідомити про цей випадок до територіального органу Держсанепідслужби України телефоном або письмово.

Випадок гострого в’ялого паралічу розслідують епідеміологи протягом 48 годин. На основі досліджень діагноз або спростовують, або переводять випадок до категорії «ймовірний».

У разі встановлення категорії «ймовірний» у хворого беруть дві проби фекальних мас: першу — 2 флакони та через 24-48 годин другу — 2 флакони.

Протягом 60 годин проби повинні бути доставлені до спеціалізованої лабораторії. Транспортування має відбуватися із дотриманням холодового ланцюга.

До центральної лабораторії біологічний матеріал пацієнта самостійно транспортують лабораторні підрозділи Держсанепідслужби України.

Для повного діагностування випадків поліомієліту додатково можуть проводити вірусологічні дослідження носоглоткових змивів, секційного матеріалу, ліквору.

  • Поліомієліт — гостра інфекційна хвороба, інкубаційний період якої становить від 2 до 35 діб. Єдиним джерелом інфекції є людина. Передається хвороба фекально-оральним та повітряно-крапельним шляхами.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді