Правильне зазначення посади працівника у довідці щодо пільг

Нещодавно у сільській амбулаторії відбулися реорганізація і скорочення. У цей час працівниця, яку було прийнято на посаду реєстратора медичного на повну ставку, перебувала у відпустці з приводу догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Їй було запропоновано написати заяву на переведення на 0,5 ставки сестри медичної стоматологічного кабінету та 0,5 ставки реєстратора медичного (бо 0,5 ставки скорочувалось). Вона й далі перебуває у відпустці для догляду за дитиною. Зараз працівниця просить видати їй довідку, що вона має право на пільги згідно зі статтею 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я. У штатному розписі, трудовій книжці є запис про ці дві посади. Як правильно зазначити у довідці: «…працює на 0,5 посади сестри медичної стоматологічного кабінету та 0,5 посади реєстратора медичного»? Чи вказувати, що працює на 0,5 посади сестри медичної? В управлінні соціального захисту наполягають на тому, щоб було виділено основну посаду. Але ж у штатному розписі — дві по 0,5 посади.

Дійсно, статтею 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19 листопада 1992 р. № 2801-­XII передбачено право на безоплатне користування житлом з освітленням та опаленням тим медичним та фармацевтичним працівникам, які проживають і працюють у сільській місцевості і селищах міського типу, а також пенсіонерам, які раніше працювали медичними та фармацевтичними працівниками і проживають у цих населених пунктах, та надання пільг щодо сплати земельного податку, кредитування, обзаведення господарством і будівництва приватного житла, придбання автотранспорту. Пільги на безоплатне користування житлом з опаленням та освітленням надаються працівникам за умови, якщо розмір наданих пільг у грошовому еквіваленті разом із середньомісячним сукупним доходом працівника за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

Що стосується назви посади працівниці, то вона справді обій­має дві посади — сестри медичної і реєстратора медичного. За зовнішніми ознаками посада сестри медичної є її основною роботою, а посада реєстратора медичного — як робота за сумісництвом. Разом із тим ця робота не вважається сумісництвом, бо оплата праці такої працівниці на основній та іншій роботі не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи. Це передбачено спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28 червня 1993 р. № 43.

Але для тих органів, які розглядатимуть заяву працівниці щодо пільг на житло і освітлення, ці нюанси не є важливими. Важливо, щоб у довідці було зазначено, що працівниця займає посаду сестри медичної стоматологічного кабінету (бо ця посада справді належить до посад медичних працівників), а також те, що вона перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і тому не отримує у сільській амбулаторії заробітної плати. Для них не має суттєвого значення та обставина, що вона працює на 0,5 ставки чи на повну ставку медсестри.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді