Коронавірус: як підготувати медзаклад до випадків COVID-19

Спочатку з’ясуємо, що таке коронавірус, як МОЗ рекомендує протидіяти коронавірусній інфекції, кому і як повідомляти про випадки COVID‑19. Потім — як надавати допомогу пацієнтам і відбирати зразки для досліджень
Зміст статті:
Засоби індивідуального захисту при коронавірусі Коронавірус: ознаки та шляхи передачі Симптоми та профілактика коронавірусу — пам’ятка   Реєстрація коронавірусної інфекції   Профілактика COVID-19

УВАГА! Накази МОЗ № 185 та № 552, що затвердили рекомендації й стандарти, втратили чинність відповідно до наказу МОЗ «Про оптимізацію заходів щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків COVID-19» від 13.03.2020 № 663. 

28 березня 2020 року МОЗ затвердило наказ № 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)». Наказ МОЗ № 663 втратив чинність.

 

Засоби індивідуального захисту: 7 порад керівнику

 

 

Це таки сталося: 3 березня 2020 року в Україні зафіксували перший лабораторно підтверджений випадок захворювання коронавірусом, який виявили в місті Ухань (провінція Хубей, Китай). Інформації про нову хворобу та шляхи її передачі поки небагато, тому ВООЗ рекомендує медпрацівникам контролювати випадки інфікування і вживати запобіжних заходів.

Коронавірус 2019 року — це новий вірус, що спричиняє респіраторні захворювання у людей.

SARS-CoV-2 — запропонована ВООЗ назва нового коронавірусу. Цю назву ВООЗ запровадила 11 лютого 2020 року. До цієї дати вірус мав назву «2019-nCoV».

COVID-19 — скорочена назва хвороби, яку спричинює коронавірус SARS-CoV-2.

 

Нормативні документи для запобігання поширенню COVID-19 в Україні

 

Орган виконавчої влади

Документ

МОЗ

  • Стандарти медичної допомоги «Коронавірусна хвороба 2019 (COVID-19)» (наказ МОЗ від 25.02.2020 № 552)
  • Рекомендації щодо дій при виявленні особи, яка відповідає визначенню випадку 2019-nCoV (наказ МОЗ від 24.01.2020 № 185 зі змінами, внесеними наказом МОЗ від 10.02.2020 № 292)

КМУ

  • Національний план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, на 2020 рік (розпорядження КМУ від 03.02.2020 № 93-р)
  • постанова «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 № 211

 

Важливо! 17 березня ВРУ ухвалила законопроєкти про внесення змін до деяких законодавчих актів України задля запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби.

 

 

Засоби індивідуального захисту при коронавірусі

Для початку переконайтеся, чи є у закладі всі необхідні засоби індивідуального захисту (ЗІЗ). Раціональне, правильне та послідовне використання ЗІЗ, дотримання гігієни рук запобігають поширенню збудників інфекційних хвороб.

 

Усі медпрацівники, які надають медичну допомогу, контактують із біологічними матеріалами пацієнтів, інфікованих SARS-CoV-2, зобов’язані застосовувати п’ять ЗІЗ, що вказані в додатку 3 до Стандартів.

Підтримуйте необхідний запас засобів медичного призначення, захисного одягу, засобів захисту органів дихання, профілактичних препаратів, дезінфекційних засобів тощо.

 

Засоби індивідуального захисту при COVID-19

 

ЗІЗ

Характеристики

Рукавички для огляду

• із нітрилу, без порошку, нестерильні
• довжина манжети — до середини передпліччя

Щиток для лиця

• забезпечує хорошу видимість як для користувача, так і для пацієнта
• бажано стійкий до запотівання
• повністю закриває обличчя
• багаторазовий (виготовлений з міцного матеріалу, який можна очистити і дезінфікувати) або разовий (із прозорого пластику)

Окуляри захисні

• гнучка рамка з ПВХ, яка рівномірно покриває обличчя, закриває очі й навколишні ділянки та вміщує окуляри для корекції зору
• прозорі пластикові лінзи із захистом від подряпин
• непряма вентиляція, що запобігає запотіванню
• багаторазові (з можливістю знезараження) або разові

Маска хірургічна

• стійка до рідини
• достатня повітропроникність
• внутрішні та зовнішні поверхні чітко визначені
• не змінює форму під час використання

Халат

• разовий
• стійкий до рідини
• довжина — до середини литки
• світлого кольору, аби ліпше виявляти забруднення
• із петелями для пальця/пальців або еластичною манжетою для закріплення рукавів

 

Коронавірус: як підготувати медзаклад до випадків COVID-19
Олена Іщенкозаступник директора Комунального закладу «Черкаський обласний онкологічний диспансер» Черкаської обласної ради
Аби успішно пройти перевірку дотримання вимог санітарного законодавства і набрати достатню кількість балів під час акредитації, скористайтеся зразками документів

 

Коронавірус: ознаки та шляхи передачі

Як визначити пацієнта, хворого на COVID-19? МОЗ дає визначення випадкам хвороби, спричиненої SARS-CoV-2, у розділі І Рекомендацій.

 

Як МОЗ визначає випадки хвороби, спричиненої SARS-CoV-2

 

Випадок

Ознаки

Підозрілий

Пацієнти з тяжкою гострою респіраторною інфекцією (лихоманкою, кашлем і стан яких потребує госпіталізації) та без будь-якого іншого етіологічного чинника, який би міг повністю пояснити клінічну картину, пацієнти, які перебували або проживали у Китаї протягом 14 днів до початку прояву симптомів. Пацієнт з будь-яким гострим респіраторним захворюванням та наявністю протягом попередніх 14 днів хоча б одного з критеріїв:

  • перебував у контакті з підтвердженим або ймовірним випадком 2019-nCoV
  • працював або відвідував заклад охорони здоров’я, де лікували пацієнтів з підтвердженим або ймовірним статусом гострого респіраторного захворювання на 2019-nCoV

Ймовірний

Пацієнт з підозрою на інфекцію, результат лабораторного дослідження якого на 2019-nCoV сумнівний або, що отримав позитивний результат лабораторного дослідження на пан-коронавірус, а також немає лабораторних підтверджень наявності інших респіраторних патогенів

Підтверджений

Особа з лабораторно підтвердженою інфекцією, спричиненою новим коронавірусом 2019-nCoV, незалежно від наявності або прояву клінічних ознак і симптомів

Вірус SARS-CoV-2 передається від тварини до людини контактним шляхом та під час вживання сирих або недостатньо термічно оброблених м’ясних продуктів. Від людини до людини вірус передається крапельним шляхом.

 

Симптоми та профілактика коронавірусу — пам’ятка

 

Симптоми та профілактика коронавірусу — пам’ятка

 

Скачати

 

Реєстрація коронавірусної інфекції

Якщо у закладі охорони здоров’я виявили особу, що відповідає випадку SARS-CoV-2, терміново повідомте про це лабораторний центр МОЗ за адміністративно-територіальною належністю та Центр громадського здоров’я МОЗ (ЦГЗ) на електронні адреси [email protected], [email protected] та/або за телефоном 0 44 294 64 85. Це потрібно зробити протягом чотирьох годин з моменту виникнення випадку.

Лікар, який виявив у хворого COVID-19, реєструє випадок за формою первинної облікової документації № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення», затвердженою наказом МОЗ від 10.01.2006 № 1.

 

Як відібрати та транспортувати зразки

 

✅✅✅ Направлення на мікробіологічне дослідження: скачайте форму № 204/о

 

Профілактика COVID-19

Для всіх пацієнтів застосовуйте стандартні заходи безпеки:

Коли надаєте медичну допомоги пацієнту, який відповідає випадку SARS-CoV-2, дотримуйте положень профілактики інфекцій та інфекційного контролю. Вони вказані в додатку 2 до Рекомендацій.

Переконайтеся, що процедури очищення та дезінфекції закладу виконують послідовно і правильно. Ретельне очищення поверхонь лікарні водою та мийними засобами, застосування дезінфекційних засобів — ефективний спосіб профілактики. Управляйте роботою пралень, контролюйте чистоту посуду та організовуйте роботу з медичними відходами відповідно до стандартних операційних процедур.

Підвищений ризик передачі коронавірусів (SARS-CoV та MERS-CoV) мають процедури, під час яких генерується аерозоль, як-от: інтубація трахеї, неінвазивна вентиляція, трахеотомія, серцево-легенева реанімація, ручна вентиляція перед інтубацією та бронхоскопією. Тому дотримуйте повітряних заходів безпеки під час аерозольгенеруючих процедур:

  • застосовуйте сертифікований протиаерозольний респіратор класу захисту не менше NIOSH № 95, EU FFP2 або його еквівалент, завжди перевіряйте респіратор на щільність прилягання
  • використовуйте захист для очей (окуляри або захисний щиток)
  • проводьте медичні процедури у добре провітрюваному приміщенні
  • використовуйте чистий нестерильний ізоляційний (захисний) халат з довгими рукавами та рукавички
  • якщо халат не водонепроникний, використовуйте фартух під час процедур із очікуваними великими об’ємами рідин

Застосовуйте заходи безпеки, доки у пацієнта будуть проявлятися симптоми (до закінчення періоду контагіозності). Моніторинг стану здоров’я медпрацівників, які безпосередньо надають медичну допомогу пацієнтам, інфікованим SARS-CoV-2, контактують з біологічними зразками та матеріалами пацієнтів, здійснюйте протягом 14 днів після останнього контакту.

 

 



зміст

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді