Трансфузійна допомога: як укласти нові документи

Читайте, як організувати трансфузійну допомогу пацієнтам та скласти локальні документи відповідно до норм законодавства!

Аби організувати трансфузійну допомогу, пропонуємо скористатися зразком наказу в Додатку 1. Цей документ затверджує дев’ять додатків, з-поміж яких — Склад комісії з питань трансфузіології та Положення про комісію з питань трансфузіології. Комісія з питань трансфузіології координує дії медичних працівників, допомагає поліпшити якість трансфузійної допомоги пацієнтам та контролює виконання вимог чинних нормативних документів з питань діяльності трансфузійної служби. Засідання комісії потрібно проводити не рідше разу на три місяці.

Заклади охорони здоров’я, які надають трансфузійну допомогу, зобов’язані дотримувати вимог розділу 21 «Трансфузійна допомога» Стандартів акредитації закладів охорони здоров’я (далі — Стандарти акредитації), затверджених наказом МОЗ від 14.03.2011 № 142. Зверніть увагу, що наказ МОЗ від 20.12.2013 № 1116 доповнив Стандарти акредитації розділом 26 «Заклади переливання крові».

Стандарти акредитації встановлюють, що у закладі має бути запас крові та препаратів крові*. Розрахунок потреби потрібно здійснювати з урахуванням профілю закладу та виду лікувально-профілактичної допомоги.

Особи, відповідальні за забезпечення закладу кров’ю та препаратами крові, мають відповідати кваліфікаційним вимогам. Відповідальною особою призначають лікаря-трансфузіолога, лікаря-анестезіолога тощо. Важливо правильно оформити посадові інструкції таких працівників — внести окремі пункти щодо відповідальності за забезпечення закладу кров’ю та препаратами крові.

Як набрати бали до атестації 2020

Аби забезпечити безперервність трансфузійної допомоги, призначте дублерів, які за необхідності замінюватимуть відповідальних осіб. Перелік відповідальних осіб та їх дублерів радимо затвердити окремим документом, зразок якого. У неробочий час, вихідні та святкові дні, дублером відповідальної особи є черговий лікар.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді