Догляд за пацієнтом з інфікованою раною у хірургічному відділенні: стандарти

Незначних гнійних захворювань не існує. Невеликий фурункул на обличчі може вбити за невчасного і неправильного лікування. Натомість хорошого результату можна досягти навіть за важких станів, якщо лікувати правильно і дотримувати вимог інфекційної безпеки. Читайте, як правильно обробляти інфіковану рану та знезаражувати перев’язувальний матеріал, аби запобігти поширенню інфекції

Боротьба із внутрішньолікарняними інфекціями (ВЛІ) — одне з основ­них завдань хірургії. Виконувати хірургічні операції, перев’язки, діагностичні маніпуляції та ін’єкції можна лише за наявності підготованого хірургічного інструментарію — продезінфікованого та простерилізованого відповідно до загальноприйнятих методик.

Як набрати бали до атестації 2020

Якщо порушити вказані норми, у пацієнта може виникнути гнійно-запальна інфекція. Наприклад, після операції є ризик виникнення інфекції області хірургічного втручання протягом:

  • 30 діб, якщо не встановили імплантат, трансплантат або протезний пристрій;
  • року, якщо такий виріб встановили.

Інфекція області хірургічного втручання є внутрішньолікарняною, якщо вона виникла у разі набуття її у лікувальному закладі (Методичні рекомендації «Епідеміологічній нагляд за інфекціями області хірургічного втручання та їх профілактика», затверджені наказом МОЗ від 04.04.2008 № 181).

Як запобігти поширенню інфекції у хірургічному відділенні

Аби вчасно виявити, поставити на облік і зареєструвати усі випадки післяопераційних інфекцій, проводьте епідеміологічне спостереження за хірургічними хворими та мікробіологічний моніторинг епідемічно значимих об’єктів внутрішнього середовища. Зокрема, раз на місяць конт­ролюйте стерильність виробів медичного призначення.

Вказані заходи контролю також дають змогу:

  • визначити фоновий рівень захворюваності на ВЛІ;
  • визначити та зареєструвати чинники ризику виникнення ВЛІ;
  • проаналізувати епідемічну ситуацію в закладі охорони здоров’я.

Перелік епідемічно значимих об’єктів внутрішнього середовища відділень хірургічного профілю та обсяг планових санітарно-мікробіологічних досліджень визначайте залежно від особливостей лікувально-діагностичного процесу за результатами аналізу епідемічної ситуації в закладі.

Догляд за пацієнтом з інфікованою раною у хірургічному відділенні: стандартиЧитайте: "Шкідливий вплив бактерицидних опромінювачів: як захистити медперсонал"

Запобігти ВЛІ допомагають асептичні, антисептичні та дезінфекційні заходи:

Захід

Для чого проводити

Асептика

Перешкоджає потраплянню мікроорганізмів у рану. Стерильним має бути все, що торкається рани (руки медичного персоналу, інструменти, перев’язувальний матеріал, операційна білизна тощо)

Антисептика

Допомагає боротися з мікроорганізмами, що потрапили у хірургічну рану

Дезінфекція

Знищує збудники інфекції у внутрішньому стаціонарному середовищі (повітря, медичні інструменти та обладнання, устаткування, засоби догляду за хворими тощо)

Якщо інфіковану рану обробляти неправильно, інфекція може поширитися на інших пацієнтів або медпрацівників. Які вимоги до виконання перев’язок пацієнтам з інфікованою раною?

Особливо небезпечні інфекції

Догляд за пацієнтом з інфікованою раною у хірургічному відділенні: стандарти
Олена Іщенкозаступник головного лікаря з медсестринства та санітарно-протиепідемічної роботи Комунального закладу «Черкаський обласний онкологічний диспансер» Черкаської обласної ради
Для виконання оперативних дій, спрямованих на локалізацію та ліквідацію вогнищ карантинних та інших небезпечних інфекційних хвороб, у медичних закладах має бути протиепідемічне майно — укладки для відбору матеріалу та спеціальний захисний одяг (протичумні костюми; пп. 4.2.2 Методичних вказівок).

Як робити перев’язку пацієнту з інфікованою раною

Перед будь-яким хірургічним втручанням проводьте хірургічну обробку рук. Це необхідно робити, щоб запобігти інфікуванню хірургічної рани пацієнта та самому захистися від інфекцій.

Перев’язувальний матеріал має бути стерильним, використовуйте його лише один раз. Під час догляду за хворими з хірургічною інфекцією стежте за станом рани:

  • рана має бути чистою;
  • у рані не має застоюватися гнійний вміст, некротичні маси;
  • пов’язка має бути сухою і надійно ізолювати рану від навколишнього середовища.

Якщо пов’язка забруднилася, негайно замініть її. Будь-яке забруднення може спричинити загострення хірургічної інфекції і нагноєння рани.

Перев’язки хворим з інфікованою раною проводьте в окремій перев’язувальній. Якщо у відділенні така кімната одна, спочатку проводьте «чисті» перев’язки, потім — хворим з інфікованою раною. По завершенню роботи проводьте вологе прибирання й опромінюйте кімнату бактерицидними лампами. Час опромінення залежить від площі кімнати та потужності ламп.

Перев’язки можна проводити у палаті, якщо дозволяє стан пацієнта. Під час процедури дотримуйте вимог інфекційної безпеки.

Хоч де б ви проводили перев’язку, обов’язково одягайте спецодяг (халати, шапочки, маски) та медичні рукавички.

Як знезаражувати використаний перев’язувальний матеріал

Використаний перев’язувальний матеріал належить до відходів категорії В. Також до цієї категорії належать:

  • предмети, забруднені кров’ю або іншими біологічними рідинами;
  • використаний медичний інструмент (гострі предмети: голки, шприци, скальпелі та їхні леза, предметні скельця, ампули, порожні пробірки, битий скляний посуд, вазофікси, пір’я, піпетки, ланцети тощо);
  • органічні медичні відходи хворих (тканини, органи тощо).

Перед утилізацією перев’язувального матеріалу обов’язково знезаражуйте його відповідно до вимог наказу МОЗ «Про затвердження Державних санітарно-протиепідемічних правил і норм щодо поводження з медичними відходами» від 08.06.2015 № 325.

Якщо у закладі немає приміщення для поводження з відходами або централізованої системи знезараження, дезінфікуйте відходи категорії В хімічним методом на місці їх утворення. Однак це лише тимчасовий захід!

Догляд за пацієнтом з інфікованою раною у хірургічному відділенні: стандартиЧитайте: "Як складати статистичну звітність за останніми змінами МОЗ. Досвід Вінниці"

Ємкості для збору відходів мають щільно закриватися кришками і бути виготовлені з матеріалів, стійких до:

  • механічного впливу;
  • високих і низьких температур;
  • мийних та дезінфекційних засобів.

Дезінфікуйте багаторазові ємкості для збору відходів після кожного використання.

Знезаражуйте відходи категорії В за допомогою засобів та обладнання, дозволених в Україні. Наприклад, автоклави з температурою стерилізації не менше 150 °С. Детальніше про те, які методи дезінфекції можна застосовувати, — у Таблиці.

Методи дезінфекції медичних відходів категорії В

Метод

Які вироби знезаражувати

Особливості дезінфекції

Кип’ятіння у дистильованій воді

Зі скла, металів, термостійких полімерних матеріалів, гуми, латексу

Час дезінфекції — 30 хв. Відлік часу починайте, щойно закипіла вода

Паровий

Складайте вироби у стерилізаційні коробки і поміщайте у паровий стерилізатор. Дезінфікуйте вироби водяною насиченою парою під надлишковим тиском р = 0,05 МПа протягом 20 хв за температури 110 °С

Повітряний

Зі скла, металів, силіконової гуми, не забруднені органічними речовинами

Дезінфікуйте вироби на полицях повітряного стерилізатора сухим гарячим повітрям протягом 45 хв за температури 120 °С

Термодезінфекція в автоматичних мийно-дезінфекційних машинах

Зі скла, металів, термостійких полімерних матеріалів, гуми, латексу, а також жорсткі ендоскопи тощо

Медичні вироби розміщуйте у сітчастих корзинах чи спеціалізованих тримачах (картриджах)

Також можна застосувати хімічний метод дезінфекції — за допомогою засобів, які мають антибактеріальні властивості. Використовуйте лише ті дезінфекційні засоби, які пройшли державну реєстрацію (перереєстрацію) відповідно до Порядку державної реєстрації (перереєстрації) дезінфекційних засобів, затвердженого постановою КМУ від 03.07.2006 № 908.

Догляд за пацієнтом з інфікованою раною у хірургічному відділенні: стандартиЧитайте: "Опалювальний сезон в медзакладі: що перевірити та підготувати"

Отже, щоб інфекції області хірургічного втручання не поширювались у вашому закладі, дотримуйте вимог інфекційної безпеки під час виконання перев’язки пацієнту з інфікованою раною. Увесь використаний перев’язувальний матеріал обов’язково дезінфікуйте. Аби тримати все під контролем, не рідше разу на місяць перевіряйте стерильність виробів медичного призначення.

Як збирати медичні відходи

1. Під час роботи з відходами використовуйте рукавички, засоби індивідуального захисту та спецодяг.
2. Встановлюйте разові та багаторазові ємкості для збору відходів на відстані більше 1 м від нагрівальних приладів.
3. Не перекладайте неупаковані медичні відходи з однієї ємкості в іншу (виняток — аварійні ситуації).
4. Не руйнуйте і не розрізайте медичні відходи (зокрема, використані системи для внутрішньовенних інфузій).Не знімайте голку зі шприца після використання.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді