НСЗУ оприлюднила вимоги до медзакладів за пакетом «Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях»

Ознайомтеся з роз’ясненням НСЗУ про вимоги до надавачів медпослуг, законтрактованих за пакетом «Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях». Станом на 27 липня 2023 року НСЗУ уклала договори за цим напрямом зі 192 лікарнями

НСЗУ оприлюднила вимоги до медзакладів, які мають бути готовими до надання медичної допомоги в надзвичайних умовах

Пакет «Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях»  був запроваджений ще під час пандемії. Хоча тоді він мав трохи іншу назву з акцентом на наданні медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій. У 2022 році назва пакета змінилась, а в 2023-му пакет було суттєво розширено. Акцент зміщений на надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях з урахуванням реалій. 

Програма медичних гарантій — 2023

НСЗУ відповіла на найпоширеніші запитання щодо пакету «Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях»:

1. Для яких випадків у програмі медгарантій передбачений пакет «Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях»?

Одними з основних медичних послуг, які лікарня зобов’язується забезпечити за договором — це надання медичної допомоги постраждалим у надзвичайних ситуаціях відповідно до галузевих стандартів та медикотехнологічних документів у сфері охорони здоров’я. Включно з травмами/політравмами, ураженням хімічного та радіаційного характеру, отруєннями, захворюваннями та станами, та/або інфекційними захворюваннями, зокрема особливо небезпечними інфекційними хворобами (ОНІХ)

Загалом у лікарнях, які отримують від НСЗУ кошти за пакетом готовності, пацієнтам гарантовані безоплатно такі медичні послуги:

  • первинний огляд пацієнтів та визначення їх подальшої маршрутизації;
  • усі необхідні лабораторні та інструментальні дослідження;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування, цілодобовий доступ до ненаркотичних та наркотичних знеболювальних засобів;
  • забезпечення медикаментозної терапії та профілактики і лікування болю, хворобливих відчуттів у постраждалих під час надзвичайних ситуацій;
  • залучення медичних спеціалістів інших закладів та рівнів;
  • киснева терапія та респіраторна підтримка;
  • інтенсивна терапія у випадку виникнення в пацієнтів загрозливих для життя станів;
  • цілодобове лікарське та медсестринське спостереження;
  • направлення в інші медичні заклади;
  • харчування в стаціонарі.

Повний перелік дивіться в розділі Вимоги ПМГ 2023 на сайті НСЗУ.

2. Яким спеціальним вимогам мають відповідати такі лікарні?

Заклади, які укладають договори за пакетом мають забезпечувати готовність до цілодобового масового прийому пацієнтів під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. У таких лікарнях мають бути, окрім приймального відділення або відділення екстреної медичної допомоги, резервні приміщення, готові до масового надходження постраждалих.

Важливою умовою є достатня кількість медичного персоналу, ліжок у палатах інтенсивної терапії. а також обладнання на кшталт УЗД, електрокардіографа, апарата для штучної вентиляції легенів тощо.

Ще одна важлива вимога, яка вже неоднарозово доводила свою ефективність і рятувала життя, — приєднання внутрішніх мереж відділення до автономного резервного джерела електропостачання відповідно до нормативно-технічних документів. 

Окрім того, заклад має забезпечити зберігання в складських приміщеннях заброньованого та постійно оновлюваного запасу:

  • медичних виробів і допоміжних засобів до них;
  • високовартісного медичного обладнання, необхідного для проведення оперативних втручань, екстреної іммобілізації;
  • критично важливих лікарських засобів, у тому числі знеболювальних, антибіотиків, імунобіологічних препаратів (вакцин);
  • антисептичних засобів;
  • засобів індивідуального захисту тощо (медичний кошик).

3. У яких випадках пацієнт отримає медичну допомогу безоплатно? 

Отримати медичні послуги безоплатно можна:

  • за е-направленням сімейного або лікуючого лікаря;
  • у разі доставлення бригадою екстреної медичної допомоги;
  • у разі переведення з іншого закладу чи підрозділу;
  •  у разі самозвернення.

Раніше НСЗУ розповіла, як проводить верифікацію даних в ЕСОЗ.

За матеріалам Експертус Медзаклад

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
87138

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9381

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді