НСЗУ відповіла на найпоширеніші запитання щодо безплатної медичної допомоги вагітним

Теми:
Читайте роз’яснення

Ведення вагітності та медична допомога при пологах в умовах воєнного стану: роз’яснення НСЗУ

У НСЗУ запевнили, що попри воєнний час вагітні жінки отримують від держави всю потрібну медичну допомогу для себе та дитини, а зміна місця проживання не завадить мати доступ до потрібної медичної допомоги. Як діяти в конкретних ситуаціях, служба розповідає далі.

ЕСОЗ: як зареєструватися та працювати

Як діяти, якщо вагітна переїхала до іншого регіону

Вагітні жінки в Україні мають змогу отримати всю необхідну медичну допомогу незалежно від місця реєстрації та перебування.

Щоб отримувати послуги в іншому місті, куди переїхала вагітна, вона має знайти там заклад, що уклав договір з НСЗУ за пакетом «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». Для цього потрібно зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Направлення до лікаря-гінеколога мати не потрібно.

Вагітна сама має змогу обрати пологовий будинок незалежно від свого місця реєстрації чи фактичного проживання. Щодо потрібного чи найближчого закладу проконсультують за телефоном 16-77.

Тимчасово переміщена вагітна загубила обмінну карту. Чи потрібна вона для взяття на облік чи пологів

Обмінна карта не обов’язкова для того, щоб спостерігати вагітність чи народжувати. Якщо лікуючий лікар та лікарі, що проводили обстеження, мали доступ до ЕСОЗ, вони повинні були вносити туди всю інформацію про послуги, які надавали вагітній.

Всі дані по послуги, які надавали вагітній, зберігаються в електронній системі охорони здоровʼя. Якщо у лікуючого лікаря та лікарів, що проводили обстеження, був доступ до системи і дані вносили, ця інформація доступна.

Хто може зареєструвати народження дитини онлайн за допомогою послуги єМалятко

Зареєструвати дитину на порталі Дія можуть батьки, які:

  • мають громадянство України й укладали шлюб в Україні
  • ще не отримували свідоцтво про народження дитини

Зробити це можна за умови, що дитина народжена у медзакладі і заклад видав медичний висновок про народження.

Для реєстрації знадобляться:

  • номер медичного висновку

    Електронні медичні висновки видають заклади, підключені до ЕСОЗ. Номер формується автоматично на основі даних про новонародженого, які лікар пологового будинку вводить в ЕСОЗ, та відправляється матері у формі SMS-повідомлення. Він містить 16 латинських літер та цифр та має формат ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ.

  • кваліфікований електронний підпис (КЕП)

    Клієнти Приватбанку можуть отримати КЕП онлайн, інші — офлайн в акредитованих центрах сертифікації ключів, наприклад, банках або ЦНАПах.

✅✅✅ Фізіологічні пологи: уніфікований клінічний протокол

Як діяти, якщо вагітна не зробила ті чи ті дослідження вчасно через воєнні дії

Поральте зробити всі потрібні дослідження за першої можливості.

За направленням лікаря дослідження та консультації безплатні. Лікар може створити електронне направлення дистанційно, а вагітна відтак отримає його в SMS-повідомленні.

Якщо вагітна не має звʼязку з лікуючим лікарем, вона має звернутись до будь-якого закладу за новим місцем перебування, що уклав договір з НСЗУ. Там вона отримає новне направлення і спостерігатиме вагітність далі.

Які послуги вагітна отримує безплатно

Програма медичних гарантій — 2022 закріплює безплатні послуги вагітним у межах пакетів:

  • Ведення вагітності в амбулаторних умовах
  • Медична допомога при пологах
  • Ведення неускладненої вагітності на первинній ланці.

Безоплатну допомогу надають у медзакладах, які уклали з НСЗУ договори на відповідні пакети послуг та за умови, що вагітна уклала декларацію з лікарем первинної допомоги.

Укласти декларацію можна в будь-якому закладі, що має договір з НСЗУ на надання первинної медичної допомоги. Такі договори має більшість медзакладів первинної ланки в Україні.

Програма медичних гарантій не покриває витрат на покращений сервіс, як-от поліпшену палату чи харчування; домовленості про допомогу на пологах від конкретного лікаря.

Раніше МОЗ дозволило дистанційно видавати лікарняний вагітним, які виїхали за кордон.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
87138

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9381

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді