МОЗ дозволило дистанційно видавати лікарняний вагітним, які під час війни виїхали за кордон

Зміни, внесені до наказу МОЗ № 1066, прокоментувала заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич

МОЗ дозволило дистанційно видавати лікарняний вагітним, які під час війни виїхали за кордон

Медичні висновки про тимчасову непрацездатність (МВТН) для українців, які через російську військову агресію були змушені виїхати до сусідніх країн, зокрема вагітних жінок, лікарі тепер формуватимуть за спрощеною процедурою.

Воєнний стан: важливі нормативні акти

«На час воєнного стану ми дозволили лікуючим лікарям формувати МВТН без особистого прийому вагітної. Щоб і надалі гарантувати вагітним жінкам право на фінансову допомогу від держави. Як це виглядатиме на практиці? Вагітна має зв’язатися з лікарем, який вів або веде її вагітність, і заявити про бажання сформувати МВТН. Якщо контакт зі своїм лікарем був втрачений, можна звернутися до іншого. Однак у такому випадку потрібно надати лікарю документ, який підтверджує вагітність та її термін. Це може бути довідка або виписка з останнього огляду вагітної в лікаря в країні її перебування», — розповіла Марія Карчевич.

Як стверджує заступниця міністра, лікар перевірить попередні медичні записи про вагітність в електронній системі охорони здоров’я та створить МВТН, який стане підставою для автоматичного створення електронного лікарняного.

МОЗ рекомендує вагітним тримати зв’язок зі своїм лікуючим лікарем і нагадує, що на період дії воєнного стану медичну консультацію можна отримати за допомогою технічних засобів комунікації.

Раніше МОЗ дозволило видавати паперові лікарняні до 2023 року.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
86921

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9344

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді