Роботи підвищеної небезпеки: організація навчання працівникам ЗОЗ

1697

Запитання

Коли та за якими нормативно-правовими актами мають проходити навчання з охорони праці працівники закладу охорони здоров’я, які виконують роботи підвищеної небезпеки?

Відповідь

 

Роз’яснення на дане запитання в журналі «Управління закладом охорони здоров’я» дає експерт із охорони праці, Володимир Шапінський.

ДБН в ЗОЗ: 14 змін

У кожному закладі охорони здоров’я необхідно мати:

  • перелік робіт підвищеної небезпеки, що затвердив керівник
  • список посадових осіб, що відповідають за обладнання підвищеної небезпеки
  • список працівників, які експлуатують це обладнання

Посадові особи та працівники, безпосередньо зайняті на роботах підвищеної небезпеки й таких, де є потреба в професійному доборі, проходять спеціальне навчання і перевірку знань нормативно-правових актів із охорони праці (табл.). Таку норму встановлює пункт 4.1 глави 4 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15 (НПАОП 0.00-4.12-05).

✅✅✅ Інструктажі з охорони праці в медзакладі

Спеціальне навчання й перевірка знань посадових осіб і працівників, зайнятих на роботах підвищеної небезпеки

Посада

Нормативно-правові акти, які потрібно знати

Ліфтер

Правила будови і безпечної експлуатації ліфтів, затверджені наказом Держгірпромнагляду від 01.09.2008 № 190 (НПАОП 0.00-1.02-08)

Електрик

Завідувач відділення, де використовується кисень

Правила безпеки при виробництві та споживанні продуктів розділення повітря, затверджені Держгіртехнаглядом СРСР від 12.04.1988 (НПАОП 0.00-1.65-88)

Працівник, який обслуговує посудини, що працюють під тиском (автоклави парові з тиском пари Р = 0,22 МПа та t = 132 °С)

Правила охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском, затверджені наказом Мінсоцполітики від 05.03.2018 № 333 (НПАОП 0.00-1.81-18)

Для посадових осіб поновлювати й перевіряти знання слід раз на три роки. Особи, які працюють на об’єктах підвищеної небезпеки, мають робити це раз на рік.

Заклад повинен отримати дозвіл або декларацію на всі наявні в ньому роботи підвищеної небезпеки.

 

 

 

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

План перевірки пожежної безпеки закладів охорони здоров’я: зразок

Розберіться, які нормативні вимоги до пожежної безпеки медичних закладів. Хто відповідальний за пожежну безпеку в ЗОЗ. Адаптуйте наш план перевірки пожежної безпеки для свого закладу та проведіть у ньому внутрішню перевірку
3754

Інструктажі з охорони праці в медзакладі

Контролювати вчасність проведення інструктажів з охорони праці та перевіряти рівень знань працівників – обов'язок керівника медичного закладу. Хто проводить інструктажі з охорони праці, які види інструктажів і коли який проводити, дізнайтеся зі статті
27938