Державне фінансування БПР-2023

3027
Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Медзаклад»

Запитання

Як лікарю отримати кошти від держави на фінансування БПР?

Відповідь

Відповідає головний редактор системи «Експертус Медзаклад», Ольга Дубина.

Цьогоріч держава фінансуватиме підвищення кваліфікації лікарів згідно з Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я на 2023 рік, затвердженим постановою КМУ від 10.03.2023 № 216 (далі — Порядок № 216).

Тренінг з побудови системи оплати праці в ЗОЗ

Який розмір відшкодування

Порядок № 216 передбачає відшкодування витрат на безперервний професійний розвиток (БПР) лікарів комунальних закладів охорони здоров’я за основним місцем роботи. Максимальна сума відшкодування — 2000 гривень на одного лікаря (пп. 1 п. 3 Порядку № 216).

На відшкодування не претендують лікарі:

  • які отримали путівку на проходження циклів тематичного удосконалення в закладах вищої та післядипломної освіти за рахунок коштів, передбачених у держбюджеті за програмою «Підготовка і підвищення кваліфікації кадрів у сфері охорони здоров’я, підготовка наукових та науково-педагогічних кадрів закладами фахової передвищої та вищої освіти»
  • проходили підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації та державну оцінку компетентностей як працівники системи екстреної медичної допомоги та отримали відповідний документ (п. 4 Порядку № 216)

Нагадуємо, що навчання на циклах спеціалізації та тематичного удосконалення, стажування медичних та фармацевтичних працівників ЗОЗ комунальної форми власності і ЗОЗ, що належать до сфери управління МОЗ, здійснюється за кошти державного бюджету за направленням цих закладів (п. 2 розд. ІХ Положення про деякі заходи безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників, затвердженого наказом МОЗ від 22.07.1993 № 166, зі змінами згідно з наказом МОЗ від 10.11.2022 № 2016; далі — Положення № 166).

Як лікарю отримати кошти

Лікар комунального ЗОЗ бере участь у заході БПР за власний кошт і, щоб отримати відшкодування, надає роботодавцеві:

  • оригінал документа про оплату участі у цьому заході
  • завірену в установленому порядку копію підтвердного документа про проходження навчання

ЗОЗ, своєю чергою, щомісяця подає структурному підрозділу з питань охорони здоров’я:

  • звіт про кількість лікарів, які пройшли навчання на заходах БПР і потребують відшкодування витрат на здійснення БПР
  • відомості про фактично понесені витрати кожним лікарем за навчання і суми, які підлягають відшкодуванню

Форму звіту має затвердити МОЗ. Звіт і відомості ЗОЗ подаватимуть щомісяця до 5 числа, а в грудні — до 18 числа (п. 11 Порядку № 216).

Далі МОЗ перераховує кошти структурним підрозділам, а ті розподіляють їх на рахунки ЗОЗ.

Заклад зобов’язаний перерахувати кошти на рахунок лікаря протягом п’яти днів з їх отримання. Обсяг відшкодування має відповідати сумі, зазначеній у звіті відомостях про понесені витрати, але не перевищувати 2000 гривень.

Якщо лікар витратив на навчання більше, вартість можна відшкодувати за рахунок коштів фізичних, юридичних осіб та з інших джерел фінансування, не заборонених законодавством (п. 1 розд. ІХ Положення № 166; п. 24 Положення про систему безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників, затвердженого постановою КМУ від 14.07.2021 № 725).

✅✅✅Наказ про призначення страхових виплат: зразок

Отже, відшкодування витрат на участь у заходах БПР у 2023 році отримають лікарі комунальних ЗОЗ на навчання за основною посадою. Виняток — лікарі, направлені на цикли тематичного удосконалення, а також лікарі, які пройшли підготовку/перепідготовку як працівники системи екстреної медичної допомоги. Адже їхнє навчання профінансоване за іншою бюджетною програмою.

Сума відшкодування не перевищуватиме 2000 гривень на одного лікаря. Щоб отримати кошти, лікар має надати документи про оплату і проходження навчання. Далі усе залежить від дій адміністрації медзакладу.

NB! Керівник ЗОЗ повинен:

    • внести підвищення кваліфікації лікаря у річний план навчання
    • подати відомості про кількість лікарів, які проходитимуть навчання протягом року, до структурного підрозділу з питань охорони здоров’я
    • укласти з лікарем договір про відшкодування витрат на оплату навчання на заходах БПР
    • укласти зі структурним підрозділом договір про відшкодування витрат лікарів на оплату навчання на заходах БПР
    • прозвітувати про лікарів, які пройшли навчання і потребують відшкодування
    • прикріпити до звіту підтвердні документи із сумами витрат лікарів на навчання
    • перерахувати кошти на рахунки лікарів

Форми договорів про відшкодування і звіту про кількість лікарів, які пройшли навчання та потребують відшкодування затверджує МОЗ. Тож чекаємо, коли міністерство розробить й оприлюднить відповідні документи.

Нагадуємо, що лікарі-ФОП і лікарі приватних ЗОЗ підвищують кваліфікацію за власний кошт або за рахунок роботодавця чи кошти з інших джерел, не заборонених законом.

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансування БПР медичних працівників — 2024

Як держава фінансуватиме безперервний професійний розвиток працівників сфери охорони здоров’я у 2024 році? Чи змінився розмір відшкодування з минулого року, і хто може на нього розраховувати? Читайте про це у статті
1534

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
31519

Атестація лікарів під час війни: актуальні зміни

Впродовж дії воєнного стану лікарі не проходять атестацію. Утім це не означає, що не треба підвищувати кваліфікацію і набирати бали БПР. Читайте у статті докладно про атестацію лікарів під час війни
204740