Чи обов’язково звільняти працівника, щоб перевести його на іншу посаду

28
Автор
керівник експертної групи «Експертус Кадри»

Запитання

Чи необхідно звільняти працівника, щоб перевести його на іншу посаду чи в інший заклад? Як правильно оформити переведення?

Відповідь

Для того щоб перевести працівника на іншу посаду в межах одного зак­ладу, звільняти його не потрібно. А от якщо йдеться про переведення в інший зак­лад, то спочатку звільніть працівника, а потім укладіть із ним трудовий договір на новому місці.

Юридичний супровід роботи медзакладу: прораховуємо ризики

Умови переведення працівника на іншу роботу регламентує стаття 32 Кодексу законів про працю України (КЗпП). Зокрема, КЗпП зобов’язує отримати згоду працівника, якщо його необхідно перевести на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації. Так само згода потрібна, коли маєте намір перевести працівника на роботу в інший зак­лад або в іншу місцевість, навіть якщо разом із зак­ладом (ч. 1 ст. 32 КЗпП).

Стаття 36 КЗпП передбачає необхідність припинити трудовий договір лише в разі переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу, організацію (п. 5 ст. 36 КЗпП).

Тож, якщо маєте потребу перевести працівника на іншу посаду у своєму зак­ладі, видайте наказ про переведення на підставі його заяви. У цьому разі звільняти працівника не треба.

Для того щоб перевести працівника в інший зак­лад, дотримайте такого порядку:

  • отримайте заяву працівника та лист-клопотання про його звільнення від нового роботодавця;
  • видайте наказ про звільнення;
  • надайте працівнику копію наказу про звільнення та письмове повідомлення про нараховані та виплачені йому суми під час звільнення;
  • здійсніть пов­ний розрахунок (ст. 47 КЗпП);
  • унесіть запис про звільнення в трудову книжку за бажанням працівника (ч. 3 ст. 48 КЗпП);
  • укладіть із працівником трудовий договір у новому зак­ладі;
  • повідомте Державну податкову службу про прийнятого працівника тощо.

Урахуйте, що працівнику, якого запросили на роботу в порядку переведення з іншого підприємства, установи, організації за погодженням між керівниками, не можна відмовити укласти трудовий договір (ст. 24 КЗпП).

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Мобілізація медичних працівників — 2024: кого можуть призвати на військову службу та хто не підлягає мобілізації

Як відбувається мобілізація медиків, зокрема жінок-медиків, як діяти після отримання повістки та хто не може бути мобілізованим. Читайте про це в статті
370501

Положення про преміювання працівників медичного закладу: як розробити

З'ясуйте, як урегулювати питання преміювання медичних працівників, які локальні документи затвердити та як їх оформити. Розробіть положення про преміювання медичних працівників за зразком
38919