Медична галузь не отримає належного фінансування в 2015 році

З урахуванням проекту нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів на 2015 рік, бюджет на охорону здоров’я передбачений у розмірі 51,2 мільярдів гривень, що на 4,4 мільярдів гривень менше від планових показників цього року

Проектом держбюджету України на 2015 рік передбачається виконання плану дій з бюджетної децентралізації. З урахуванням нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів на 2015 рік, бюджет на охорону здоров’я передбачений у розмірі 51,2 мільярдів гривень, що на 4,4 мільярдів гривень менше від планових показників цього року.

«У охороні здоров'я зазначений проект передбачає перерозподіл функцій між державним і місцевими бюджетами, у тому числі розширення видаткових повноважень місцевих органів влади в частині передачі на фінансування з місцевих бюджетів спеціальних медико-санітарних частин МОЗ України та лабораторних центрів Держсанепідслужби, а також запровадження нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин. Місцевим бюджетам на функціонування закладів охорони здоров'я передбачене фінансування в обсязі 44,4 мільярди гривень, що лише на 2,9% більше від цьогорічних видатків та майже на 40% менше від потреби, яка на 2015 рік складає 73,7 мільярди гривень», — зауважив Василь ЛАЗОРИШИНЕЦЬ, в.о. Міністра охорони здоров’я України.

Водночас він наголосив на недостатності цих коштів для медичної галузі, яка і так вже протягом кількох років не отримує належного фінансування. «Усвідомлюючи важкий стан економіки, я все ж таки на рівні керівництва держави буду домагатися збільшення фінансування на 2015 рік. Однак свої права ми можемо відкрито відстоювати у випадку, якщо зі свого боку подолаємо безвідповідальність та непрофесійність деяких управлінців в нашій галузі. Йдеться і про неякісне освоєння вже виділених коштів, і про недостатній контроль за залишками, і про неефективне використання високовартісного обладнання, яке простоює. Це вже виключно наша з вами відповідальність», — зазначив ЛАЗОРИШИНЕЦЬ.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді