КМУ внормував психіатричу допомогу особам, щодо яких застосовують примусові заходи

Психіатричну допомогу, про яку йдеться, надають на підставі судового рішення. Її надання зупиняють у момент припинення дії судового рішення, на підставі якого було застосовано запобіжний захід

КМУ внормував психіатричу допомогу особам, щодо яких застосовують примусові заходи

КМУ затвердив Порядок організації психіатричної допомоги у разі застосування судом запобіжних заходів до особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішувалося питання про їх застосування (далі — Порядок). Станом на 29.04.2024 постанову ще не опубліковали.

Як підтвердити доступність приміщень для маломобільних груп населення

Порядок визначає необхідні організаційні та правові засади надання психіатричної допомоги, а саме:

  • передання на піклування опікунам, близьким родичам чи членам сім’ї з обов’язковим лікарським наглядом; 
  • поміщення особи до закладу з надання психіатричної допомоги в умовах, що виключають її небезпечну поведінку;
  • забезпечення прав пацієнтів і медичного персоналу за надання такої допомоги (реалізація прав осіб, які скоїли суспільно небезпечне діяння та потребують психіатричної допомоги, на поважливе і гуманне ставлення до них, що виключає приниження честі й гідності людини під час отримання допомоги). 

Особи, до яких застосовують запобіжні заходи, отримають психіатричну допомогу відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу» від 22.02.2020 № 1489-III і затвердженого Порядку на підставі проведення психіатричного огляду відповідно до встановленого діагнозу. Своєю чергою, психіатричну допомогу (у т. ч. профілактику, діагностику психічних розладів, лікування, нагляд, догляд, медичну та психологічну реабілітацію) медики надають згідно з галузевими стандартами у сфері охорони здоровʼя.

Раніше МОЗ затвердило перелік працівників, які мають проходити періодичні психіатричні огляди.

За матеріалами КМУ та Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5049

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді