Квантиферонові тести для виявлення туберкульозу проводитимуть у всіх регіонах України

У 2023 році в Україні провели 1006 безоплатних тестувань на туберкульоз із застосуванням квантиферонового тесту

Із 2024 року в Україні будуть доступні квантиферонові тести для виявлення туберкульозу

Нині квантиферонові тести призначені для дітей із груп ризику, зокрема тих осіб, які контактували чи контактують із хворим на туберкульоз. Це найбільш вразлива група, адже діти інфікуються туберкульозом від батьків або близького оточення. Окрім дітей, у групі ризику — дорослі з контакту з хворим на туберкульоз, медики та внутрішньо переміщені особи, повідомило МОЗ.

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

Упродовж 2023 року фахівці ЦГЗ за сприяння МОЗ проводили наради з лікарями кожної області. На них обговорювали складні клінічні випадки, під час яких виникали труднощі з вибором найбільш ефективної тактики лікування та їх подальшого ведення й призначення профілактичного лікування туберкульозу. У процесі діагностики за допомогою квантиферонового тесту вдалося змінити підхід до вибору режиму лікування та закріпити ефект від лікування короткостроковими курсами.

Квантиферонові тести у 2023 році робили у дев’яти регіонах: Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській областях та м. Київ. Здійснювали тестування за підтримки гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, ТБ і малярією. На 2024 рік МОЗ планує закупити близько 3200 тестів, які проводитимуть на базі Центрів контролю та профілактики хвороб у всіх регіонах України.

Раніше Верховна Рада ухвалила Закон про подолання туберкульозу.

За матеріалами МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення навчання і підготовки з гігієни рук медичного та немедичного персоналу ЗОЗ: зразок

5 травня — Всесвітній день гігієни рук. Скачайте приклад наказу про проведення навчання і підготовки з гігієни рук. Документ допоможе раціонально розподілити обов’язки відповідальних за проведення процедури
3143

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді