В Україні впроваджують реімбурсацію медичних виробів

Держава компенсуватиме пацієнтам вартість медичних виробів за Програмою медичних гарантій. На першому етапі реімбурсація стосуватиметься тест-смужок для вимірювання цукру в крові у пацієнтів із захворюванням на діабет 1-го типу

В Україні впроваджують реімбурсацію медичних виробів

Із 1 липня 2023 року закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги» від 01.07.2022 № 2347-IX запроваджує реімбурсацію медичних виробів. Про це нагадало МОЗ. Перш за все держава забезпечить пацієнтів із захворюванням на діабет 1-го типу тест-смужками для вимірювання цукру в крові.

Організація обігу медичних виробів та лікарських засобів

Також МОЗ повідомляє: документи, які дозволять забезпечити людей медичними виробами коштом Державного бюджету України, ухвалені на засіданні Кабміну. Йдеться про постанови «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 р. № 854 і від 29 грудня 2021 р. № 1440» від 07.09.2022 № 994 та «Про внесення змін до деяких постанов КМУ щодо реімбурсації медичних виробів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення» від 30.06.2023 № 653.  Вони також вносять зміни до низки актів КМУ в частині врегулювання питань щодо запровадження механізму реімбурсації медичних виробів.

Отже, держава компенсуватиме пацієнтам вартість медичних виробів за Програмою медичних гарантій. На першому етапі реімбурсація стосуватиметься тест-смужок для вимірювання цукру в крові у пацієнтів із захворюванням на діабет 1-го типу.  

Очікується, що отримати тест-смужки можна буде за рецептом лікаря уже восени. Лікар відповідно до категорії пацієнта визначатиме необхідну кількість смужок пацієнту на місяць.

Раніше Уряд повідомив, що Верховна Рада прийняла закон щодо верифікації відомостей про пацієнтів.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5547

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді