Топ-10 запитань від медпрацівників. Лютий

Дізнайтеся, які запитання ваші колеги найчастіше задавали експертам експертно-правової системи «Експертус Медзаклад» у лютому

⭐Основні зміни в медичному законодавстві за лютий 2023 року⭐

image77

Тема

Запитання

Відповідь

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Управління кадрами

Директор закладу охорони здоров’я не медик, а менеджер. Хто має право заміняти його на період відпустки? Чи може це робити медичний директор, юрист, економіст, бухгалтер?

Краще, щоб заміняв директора працівник на керівній посаді: заступник директора, медичний директор, завідувач відділення. Якщо немає інших керівників, може заміняти юрисконсульт. Не варто призначати бухгалтера та економіста, оскільки багато документів підписує керівник і хтось із зазначених працівників. Бажано, щоб це були різні особи.

Читайте в системі, як оформити заміну та оплатити роботу виконувача обов’язків керівника

Яким вимогам має відповідати керівник відділу з інфекційного контролю поліклініки. Що входить до його обов’язків?

У ЗОЗ, що надає амбулаторну допомогу, керівник ВІК виконує функції координатора з гігієни рук. Керівником ВІК можна призначити особу з професійною освітою (молодший спеціаліст) або вищою освітою (молодший бакалавр, бакалавр, магістр) у галузі знань 22 «Охорона здоровʼя», що має медсестринську спеціальність зі стажем роботи не менше трьох років або лікарську спеціальність без вимог до стажу роботи

Медзаклад прийняв на роботу лікаря-епідеміолога із записом у дипломі від 1993 року про присвоєння кваліфікації спеціаліста лікаря-гігієниста, епідеміолога, профпатолога. Курси спеціалізації та дія кваліфікаційної категорії закінчилась давно. Якими нормами керуватися, щоб перевести працівника на посаду лікаря-стажиста?

Під час переведення на посаду лікаря-стажиста керйтеся Порядком проведення атестації лікарів, затвердженим наказом МОЗ від 22.02.2019 № 446.

Докланіше про дії в разі відмови лікаря атестуватися і контроль за безперервним професійним розвитком працівників читайте за посиланням.

Чи може лікар КНП працювати за основним місцем роботи на 1,0 посади і 0,75 за сумісництвом в одному закладі з огляду на зняття обмежень на сумісництво? 

Так, може. Детально про нові норми, що діють із 25 листопада 2023 року, читайте в консультації

Медична допомога

Чи може лікар-гінеколог обстежувати мололітню пацієнтку?

Відповідає адвокат

 

Воєнний стан

Чи існують вікові обмеження щодо працівників, які підлягають бронюванню?

Які працівники підлягають / не підлягають бронювання — роз’яснює експерт. —
Щоб забронювати працівників свого закладу, скористайтеся алгоритмом бронювання персоналу критично важливих підприємств

 

 

Санепідрежим

В абмулаторії ніде облаштувати приміщення для зберігання відходів категорії B. Чи можна доставляти їх із амбулаторії до ЦПМД у приміщення для тимчасового зберігання легковим санітарним автотранспортом центру без ліцензії на перевезення відходів? 

Ні, не можна. Чому — відповідає експерт. Правильно організувати роботу допоможе СОП

 

 

Оподаткування

На якій підставі підприємство може втратити статус неприбутковості? Чи впливає розмір чистого прибутку підприємства на цей статус? якщо впливає, то в якому максимальному розмірі?

Орган контролю має право виключити неприбуткову організацію з Реєстру, якщо вона не дотримає вимог підпунків 133.4.1—133.4.2 Податкового кодексу України. За таких обставин підприємство вважатимуть платником податку на прибуток з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено порушення

 

 

Оплата праці

КНП планує віддійти від тарифної сітки. Чи обов’язково дотримувати Постанови № 1418, якщо в ній вказано, що доплату за вислугу років встановлюють працівникам державних і комунальних ЗОЗ? Яким має бути розмір надбавки за шкідивість? Чи можна встановити меншу надбавку, ніж в Наказі № 308/519?

Форми й системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюйте в колективному договорі. При цьому дотримуйте норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.

Більше про надбавки за вислугу років і доплати за шкідливість — за посиланнями

 

 

Оренда

Особа з медичною освітою хоче орендувати кабінет в амбулаторії ЦПМСД для надання послуг з лікувального масажу. Які документи має надати медик, щоб укласти договір оренди?

Коли передаєте кабінет в оренду, дотримуйте нової конкурсної процедури, що передуєпідписанню договору, визначеної Законом № 157. Насамперед перевірте, чи можете самостійно передати приміщення в оренду.

Щоб відшкодувати витрати на утримання орендованого майна, скористайтеся готовими рішеннями

 

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Графік відпусток медпрацівників — 2024: як скласти

У гарячий весняно-літній період використовуйте складений заздалегідь графік відпусток медичних працівників на 2024 рік. Важливо, щоб кожен структурний підрозділ медзакладу безперебійно працював впродовж року
30504

Відпустки медичних працівників

Відпустки медичних працівників через професійні особливості викликають багато запитань у відділу кадрів медичного закладу. Розкажемо, як правильно надати відпустку та які документи оформити
85575

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді