ДНК-експертиза для пошуку загиблих та зниклих: як проводиться під час війни (роз'яснення МОЗ)

ДНК-експертиза – важливий інструмент для пошуку зниклих та ідентифікації загиблих. У МОЗ розповіли, як вона наразі продовиться в Україні

DNK.png

ДНК-експертиза є важливим інструментом для пошуку зниклих безвісти людей та ідентифікації загиблих. Як її проводять в Україі під час війни, розповіли в МОЗ.

ТЕСТ ⭐ Серцево-легенева реанімація

У МОЗ наголошують:

"Провести ДНК-експертизу для пошуку загиблих за власним бажанням неможливо, тому рекомендуємо спочатку звернутись за місцем свого проживання у відділ поліції із заявою про зникнення або пошук кровних родичів".

Далі процедура наступна:

  • слідчий виносить постанову про відбір зразків біоматеріалу та призначення експертизи для виділення ДНК-профілю;
  • відбираються зразки біоматеріалу безпосередньо у відділеннях судово-медичної лабораторії за дорученням процесуально уповноваженої особи, тобто слідчого, або за дорученням суду.

Важливе уточнення: зараз на території України зразки ДНК можуть відбиратись тільки у кровних родичів (батьків чи дітей зниклої людини).

Людина, яка здає біологічні зразки, повинна мати такі документи:

  • паспорт;
  • для дитини – свідоцтво про народження.

Зазвичай відбирають зразки крові, слини та епітелій з ротової порожнини. Відібрані зразки передають для опрацювання в Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України. Вже там виділяється ДНК-профіль. 

Раніше повідомлялося, що невідкладні хірургічні операції в Україні проводяться, а планові МОЗ рекомендує призупинити.

За матеріалами сайту МОЗ

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

СОПи для медсестер: зразки

Зібрали СОПи для медсестер, які можуть знадобитися в щоденній роботі. Зокрема визначили й ті, що актуальні під час воєнного стану
178793

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Правова освіта медпрацівників: як захиститися від конфліктів, штрафів та суду»

Після навчання знатимете, у яких випадках закон на вашому боці і почуватиметеся впевнено під час догляду пацієнтів, спілкування з керівником, перевірок державних органів
4663

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді