Чи стануть жінки на військовий облік у жовтні: розповідає Генштаб

Заступниця міністра оборони розповіла, які спеціальності нині потрібні ЗСУ

viisk_oblik.jpg

Генеральний штаб Збройних Сил України опрацював питання застосування Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік*, та проаналізував поточну потребу у мобілізації жінок.

* Перелік затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313 (далі — Перелік № 313).

Військовий облік жінок

Досвід розгортання всіх військових частин ЗСУ та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає гострої необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Водночас ЗСУ потрібні фахівці медицини, радіотехніки, харчових технологій.

З огляду на це Головне управління персоналу Генештабу ЗСУ пропонує внести зміни до відповідних законодавчих і нормативних актів у частині взяття жінок на військовий облік. А саме:

  • скоротити Перелік № 313 відповідно до нинішніх потреб ЗСУ
  • передбачити добровільність взяття на військовий облік жінок, які одержали спеціальності, що міститимуться у доопрацьованому переліку;
  • визначити, що організація взяття жінок на військовий облік в Україні розпочнеться не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі

✅✅✅ Мобілізація медичних працівників: хто підлягає

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр роз’яснила, що обов’язковість постановки жінок на військовий облік, які мають визначені військово-облікові спеціальності, це норма Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» від 25.03.1992 2232-XII:

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних (п. 11 ст. 1).

Міноборони і Генштаб не можуть змінювати закон.

Якщо законодавці змінять цю норму, Міноборони і Генштаб її виконає. А поки підготували пропозиції щодо добровільності. Законопроект наразі перебувє на погодженні в інших міністерствах.

Раніше ВРУ продовжила воєнний стан і мобілізацію.

За матеріалами фейсбук-сторінки Ганни Маляр,

заступниці міністра оборони України

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про преміювання працівників медичного закладу: як розробити

З'ясуйте, як урегулювати питання преміювання медичних працівників, які локальні документи затвердити та як їх оформити. Розробіть положення про преміювання медичних працівників за зразком
38224

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді