В Україні провели першу трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора дорослому пацієнту: подробиці

UA RU
19 серпня лікарі в Черкаському обласному онкологічному диспансері спільно з фахівцями НДСЛ «Охматдит» успішно пересадили кістковий мозок 18-річній пацієнтці Еліні від неродинного донора. Сьогодні її відвідав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, про що і розповів на своїй фейсбук-сторінці

Як пристосувати будівлю ЗОЗ для маломобільного населення за новим порядком

Завдяки Українському реєстру донорів кісткового мозку у Світовому реєстрі вдалося знайти повністю сумісного донора, розповів міністр. І українські лікарі провели операцію.

Уперше в Україні відбулася трансплантація кісткового мозку дорослому від неродинного донора

«Мрія Еліни обійняти нарешті свою маму сьогодні здійснилася», — написав Віктор Ляшко.

За словами міністра, за останні два роки трансплантація в Україні зрушила з мертвої точки, де вона знаходилась понад два десятиліття, і з кожним місяцем набирає обертів.

«Сьогодні трансплантація — це один із пріоритетів у роботі міністерства. Ми гарантуємо оплату операцій з трансплантації, які виконані у закладах охорони здоров’я, що включені до пілота. Для пацієнта операції повністю безоплатні. Тарифи повністю ринкові, такі, що дозволяють лікарням виплатити гідну зарплату лікареві і мати кошти на модернізацію матеріально-технічної бази», — прокоментував перебіг пілотного проєкту з трансплантації в Україні Віктор Ляшко.

Він додав, що нині є 43 заклади, у яких МОЗ гарантує оплату операцій з трансплантації. Із них 22 заклади вже почали виконувати такі операції.

У проєкті бюджету на 2022 рік на трансплантацію закладено 789,5 млн грн.

Нагадаємо, НСЗУ внесе зміни в хірургічні пакети за Програмою медичних гарантій — 2022. 

За матеріалами фейсбук-сторінки Віктора Ляшка та сайту МОЗ

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді